Deputatul PNL Nini Sapunaru a trimis ieri CNSAS o nota prin care solicita verificarea unei declaratii date de ofiterul de Securitate, Lungu Doru, care sustine ca l-a recrutat pe Marian Oprisan in 1989, sub numele conspirativ "Alin". "Va rugam sa cerc
Deputatul PNL Nini Sapunaru a trimis ieri CNSAS o nota prin care solicita verificarea unei declaratii date de ofiterul de Securitate, Lungu Doru, care sustine ca l-a recrutat pe Marian Oprisan in 1989, sub numele conspirativ "Alin". "Va rugam sa cercetati exactitatea celor declarate de domnul Lungu Doru, deoarece domnul Marian Oprisan a declarat ca nu a facut politie politica si nu a colaborat cu Securitatea", scrie Sapunaru, in scrisoarea catre Colegiu. Sapunaru anexeaza scrisorii sale si o declaratie facuta de fostul ofiter de Securitate, Lungu Doru Catalin, in care acesta din urma povesteste cum in perioada 1988-1989 era in slujba regimului si l-a recrutat pe Oprisan. "Declar ca l-am recrutat pe acesta (n.r.-Marian Oprisan) in anul 1989, avand calitatea de informator, stabilind numele conspirativ Alin", scrie Lungu. Fostul ofiter de Securitate precizeaza ca a facut "mai multe demersuri", dar Oprisan a obtinut de la CNSAS adeverinta care atesta ca nu a colaborat cu Securitatea. "In prezent, acesta (Oprisan - n.r.) promoveaza informatii false despre mine in media vranceana, ma jigneste si-mi aduce amenintari", mai spune Lungu, cerand CNSAS sa-l sprijine in "recuperarea" dosarului baronului de Vrancea. Lungu a mai spune, in aceeasi declaratie, ca a absolvit facultatea in 1988, cu specialitatea contraspionaj, fiind repartizat in Vrancea, pe domeniul industriei usoare. "Acest domeniu al industriei usoare din Vrancea includea si fabrica unde lucra Marian Oprisan. La aceasta fabrica (n.r. - "Confectia") veneau persoane din Germania si din Italia, care trebuiau supravegheate informativ. Pe Marian Oprisan l-am recrutat si l-am instruit in vederea acestui scop", sustine Lungu.
"Una-doua informari pe luna"
Lungu a dat, intr-o emisiune difuzata recent de o televiziune locala, detalii privind presupusa colaborare a lui Oprisan cu Securitate, spunand ca baronul de Vrancea a semnat, timp de un an, "una-doua informari pe luna", care, alaturi de angajamentul sau, se gasesc in arhivele securitatii. Fostul ofiter a sustinut ca in urma informatiilor furnizate de Marian Oprisan, "nimeni nu a avut de suferit". Doru Lungu a mai spus ca a luat decizia de a-l deconspira pe actualul presedinte al Consiliului Judetean Vrancea dupa ce acesta i-ar fi jignit copilul si sotia. In replica la afirmatiile fostului ofiter de Securitate, Oprisan a sustinut ieri, citat de Rompres, ca nu a dat nici un fel de informatii Securitatii. "Acest Doru Lungu este un personaj absolut dubios, care a fost dat afara din Penitenciarul Pitesti, unde era gardian. In 2002 a venit la mine si m-a rugat sa-l ajut sa se angajeze. M-am interesat si am inteles ca a fost prins luand mita de la detinuti. Am decis sa nu il ajut. Acum face jocurile adversarilor mei politici, iar acesta este un nou scenariu pus la cale de ei", s-a aparat baronul PSD. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.