Pina la jumatatea anului, strainii au investit direct in Romania circa 3,1 miliarde  de euro. Pina la sfirsitul anului, autoritatile estimeaza dublarea sumei.

Investitiile straine directe au urcat, in primele sase luni, la 3,1 mil
Pina la jumatatea anului, strainii au investit direct in Romania circa 3,1 miliarde de euro. Pina la sfirsitul anului, autoritatile estimeaza dublarea sumei.

Investitiile straine directe au urcat, in primele sase luni, la 3,1 miliarde de euro, cu 52,3% peste valoarea inregistrata in intervalul ianuarie-iunie 2005. Valoarea acestora a acoperit in proportie de 77,8% deficitul de cont curent raportat pentru prima jumatate a anului, potrivit datelor furnizate de BNR. In luna iunie, ritmul investitiilor straine s-a diminuat la circa 350 de milioane de euro, fata de un nivel de 600 de milioane euro inregistrat in luna precedenta, precum si in luna corespondenta din 2005.

Autoritatile au previzionat pentru 2006 un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, suma care nu include privatizarile Bancii Comerciale Romane si Casei de Economii si Consemnatiuni. Valoarea totala a investitiilor straine directe ar putea depasi in acest an nivelul de 9 miliarde de euro, daca sint luate in considerare si incasarile din privatizarile BCR si CEC. Datele provizorii ale BNR pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,2 miliarde de euro. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca nivelul revizuit va depasi sase miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.