Metoda Celibidache
Florin Totan, directorul Orchestrei "Sinfonia Bucuresti" se afla in Brazilia in dubla calitate: dirijor invitat la un concert de lansare a Fundatiei "Sergio Magnani" si profesor. Cursurile au inceput pe 17 august si constituie un semn de recunostinta a dirijorului roman fata de maestrul Sergiu Celibidache (cu care a studiat din 1982 pana in 1990, la München si Mainz), de la a carui moarte (14 august 1996) s-au implinit 10 ani. De altfel, cursul se intituleaza "In memoriam Celibidache - curs de fenomenologie muzicala practica si aplicata". Florin Totan si-a structurat lectiile pe doua componente: repetitii si concerte cu Orchestra Simfonica a Universitatii din Belo Horizonte si deprinderea tinerilor instrumentisti brazilieni de a canta in orchestra dupa principiile maestrului Celibidache; curs cu 20 de dirijori brazilieni, unde se va studia tehnica, frazarea, structurarea, constructia lucrarii etc. dupa Metoda Celibidache. Cursul se va finaliza cu un concert al celor mai buni cursanti (28 august) si un al doilea concert (30 august) dirijat de Totan insusi. Pe de alta parte, pe 18 august, la Grande Teatro do Palacio das Artes din Belo Horizonte, Florin Totan a dirijat Orchestra Simfonica a statului Minas Gerais, in concertul de gala prilejuit de lansarea Fundatiei "Sergio Magnani". (L.D.)
Festival de acordeon
Prima editie a Festivalului International "Nopti albe de acordeon" va avea loc in perioada 7-9 septembrie la Sala ArCuB si la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, si pe 10 septembrie la Ploiesti. Festivalul prezinta un program divers: folclor romanesc si international, jazz contemporan si clasic, in interpretarea unor artisti precum Juan Jose Mosalini, Emy Dragoi, Roman Jbanov, Ion Bica Dragoi, Bruno Maurice, Rolland David, Alexandra Paris, Ives Fontaine, informeaza organizatorii evenimentului, Acordeon Armony Music. Invitatul special al festivalului este Richard Galliano, iar initiatorul si directorul acestuia este acordeonistul roman Emy Dragoi. In cadrul spectacolelor vor putea fi vizionate si imagini de arhiva cu acordeonisti romani celebri: Faramita Lambru, Marcel Budala, Nicolae Florian etc. Festivalul International "Nopti albe de acordeon" din Romania se alatura altor sute de manifestari internationale de gen cu traditie, precum Festival des "Nuits de nacre", Festival d'accordeon Le Grand Soufflet etc. (D.C.)
Tratat pentru lenesi rafinati
"Inactivitatea este o treaba foarte grea. Intotdeauna se gasesc multi care se straduiesc sa te puna la munca." (Oscar Wilde) Va vine a crede sau nu, ei bine, exista cineva pe lumea asta care s-a gandit si la "bietii" lenesi. Tom Hodgkinson - editor de reviste, autor de articole, organizator de petreceri - va sugereaza sa o luati cu binisorul intr-o lume obsedata de munca. "Am incercat sa creez un soi de canon alcatuit din pasaje cu indemn la lenevie si pentru asta am explorat filozofia, literatura, poezia si istoria ultimelor trei milenii. Dr. Johnson, Byron, Coleridge, Bertrand Russell, Oscar Wilde, Nietzsche, John Lennon, toti acesti practicanti de seama au stat la baza conceptului despre arta de a lenevi. (...) Ce bine e sa nu faci nimic, si asta foarte incet si, daca se poate, si pe bani!", sustine autorul. "Ghidul lenesului - mic tratat pentru lenesi rafinati" de Tom Hodgkinson a aparut, in traducerea lui Gabriel Stoian, in Colectia Bonton a Editurii Nemira. (L.D.)