Mai mult de jumatate dintre terasele si parcarile din parcurile Bucurestiului functioneaza ilegal.

Multi patroni care au inchiriat spatii comerciale si de alimentatie publica de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) in parcurile Capitalei isi vind marfa ilegal. „Aproximativ 70% dintre contractele de inchiriere sau de asociere, incheiate de ALPAB, sint expirate. Nici unul nu a depus cerere de reinnoire a contractului. Am trimis somatii firmelor pentru a elibera spatiile, insa nici una nu s-a conformat", ne-a declarat Constantin Ene, directorul adjunct al ALPAB. Potrivit acestuia, institutia pe care o conduce a cerut ajutorul Primariei Capitalei. „Pot fi demolate doar daca primarul general Adriean Videanu emite dispozitii de demolare. Am cerut pentru toate, dar pina acum s-au emis doar pentru sapte", ne-a explicat Constantin Ene.

Dalli parcheaza masinile la negru

Desi SC Dalli Exim SA are contractul de asociere cu ALPAB expirat de un an, societatea isi desfasoara activitatea in continuare. Aceasta incaseaza bani pe masinile parcate in spatiul de 800 de metri patrati situat in parcul Herastrau, in zona Miorita. O alta locatie din acest parc care are autorizatia expirata este SC Complex Herastrau SA. „Au avut un contract de inchiriere care a fost incheiat in anul 1993 pentru o suprafata de 2.099 de metri patrati. Acesta a expirat de aproape un an", ne-a declarat Constantin Ene. In aceasta situatie se afla mai multe constructii din parcurile Tineretului, Cismigiu, Cringasi si Carol. In plus, multe firme s-au extins pe suprafete mai mari decit cele trecute in contract.

Potrivit datelor furnizate de ALPAB, aproape toate firmele au „ciupit" intre 100 si 400 de metri patrati in plus fata de ce scria in contracte. De exemplu, firma SC Dino Parc a inchiriat o suprafata de 66 de metri patrati de la ALPAB. In realitate, aceasta a construit pe o suprafata de 160 de metri patrati si si-a mai ingradit alti 100 m de spatiu verde. Si firma Capivox si-a extins ilegal terenul verde inchiriat in Cismigiu cu aproximativ 450 de metri patrati mai mult decit prevedea contractul.

Cind vine vorba despre contractele de asociere dintre ALPAB si alte firme, reprezentantii institutiei spun ca nu cunosc suprafetele folosite in realitate de firmele cu care s-au asociat. „Nu am fost niciodata pe teren sa verific daca incalca contractul in ceea ce priveste suprafata folosita", a declarat Virgil Cirstea, directorul ALPAB.

Demolarile au intrat in concediu Chiar daca Primaria Capitalei anuntase, acum doua luni, ca in maximum doua saptamini va demola toate terasele ilegale din parcul Herastrau, autoritatile au reusit sa darime, pina in prezent, doar sapte dintre cele 20 de terase ilegale. Astfel, patronii localurilor ilegale isi continua afacerea nestingheriti, terasele fiind intesate cu clienti. Mai mult, la o saptamina de la initierea campaniei de demolare, cei care trebuiau sa se ocupe de aceasta au intrat in concediu: Viorel Uleia, directorul Directiei Inspectie si Control, si Virgil Cirstea, directorul ALPAB. Ei sustin ca procedurile de demolare sint prea greoaie. „Fiecare loc pe care este construita o terasa ilegala trebuie dezafectat si reamenajat. Numai o terasa ne poate lua si doua sau trei saptamini", sustine Virgil Cirstea.