Nici una dintre cele doua parti ale razboiului din Liban nu se asteapta ca pacea sa dureze.

Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, a indepartat ieri sperantele pentru o pace de lunga durata: „Vom pune toate cartile pe masa. Datoria noastra este sa ne pregatim pentru urmatoarea runda", a declarat Peretz.

Siria, capul rautatilor

Premierul israelian Ehud Olmert a declarat ca „Siria este cel mai agresiv membru al axei raului", respingind posibilitatea unor negocieri cu aceasta tara pentru obtinerea unei paci durabile in regiune. „Cind Siria nu va mai sprijini terorismul, cind nu va mai da rachete organizatiilor teroriste, atunci vom fi bucurosi sa negociem cu ei", a continuat Olmert. Declaratiile premierului au venit ca urmare a propunerii ministrului pentru Securitatea Interna, Avi Dichter, ca Israelul sa cedeze Inaltimile Golan in schimbul unei paci durabile.

Bombe neexplodate

In Liban, numarul victimelor continua sa se inmulteasca, din cauza bombelor cu fragmentare israeliene ramase neexplodate. Pina acum, patru persoane au murit din cauza acestor bombe dupa incetarea razboiului, iar 21 au fost ranite. Oficialitatile libaneze se tem insa ca numarul victimelor ar putea ajunge de ordinul miilor.

Hezbollahul pastreaza armele Ali Hamdani, membru al Parlamentului libanez din partea partidului siit Amal, considera ca Hezbollahul nu trebuie dezarmat: „Aici, in Orientul Mijlociu, domneste legea junglei, legea e facuta de cel mai puternic si Israelul este cel mai puternic. Nu o sa fie pace cita vreme domina logica puterii, nu puterea logicii. Hezbollah e o miscare de rezistenta. Cita vreme exista ocupatie israeliana, avem dreptul la rezistenta. Ati accepta amenintarea tarii dumneavoastra fara sa rezistati? Exista inca teritorii ocupate. Intii sa plece Israelul din zona fermelor Shebaa. Rezistenta este o reactie, fara actiune nu mai ai nici reactie". (Corespondenta de la Carmen Gavrila, trimis special al Radio Romania Actualitati in Liban)