Papa va pleca in pelerinaj la o manastire izolata din regiunea Abruzzo (in apropierea Romei) pentru a se inchina unei panze despre care credinciosii spun ca ar fi imprimata cu chipul lui Hristos, relateaza presa britanica.
Relicva sfanta este c
Papa va pleca in pelerinaj la o manastire izolata din regiunea Abruzzo (in apropierea Romei) pentru a se inchina unei panze despre care credinciosii spun ca ar fi imprimata cu chipul lui Hristos, relateaza presa britanica.
Relicva sfanta este cunoscuta ca "Valul Veronicai", si este o bucata de panza pe care Sfanta Veronica a folosit-o pentru a-i sterge lui Iisus fruntea in timp ce era dus catre locul rastignirii. Pe aceasta panza s-a imprimat ulterior chipul lui Iisus.
Avand dimensiuni de 16 si respectiv 23 de centimetri, panza este similara faimosului Giulgiu din Torino, cu exceptia faptului ca, pe aceasta panza, Iisus are ochii deschisi.
Se spune ca "Valul Veronicai" a fost dus, in 1297, la Roma, insa cum a ajuns acolo si ce s-a intamplat dupa aceea este inconjurat de mister. A fost pomenit si in Divina Comedie a lui Dante, iar oamenii din regiunea muntoasa Man-oppello (care are o populatie de cinci mii de locuitori) povestesc ca Valul le-a fost adus acum 500 de ani de catre un pelerin ratacitor.
In ultimele luni, popularitatea acestuia a crescut, devenind un loc de atractie pentru sute de turisti care vin de la Roma special pentru a-l vedea. Aceasta faima a determinat Vaticanul sa studieze mai indeaproape Valul, pentru a-l declara oficial relicva sfanta.
"Au venit foarte multi turisti aici, nu neaparat pelerini, ci turisti care au inclus in traseele lor si manastirea noastra. Din nefericire, nici nu avem cum sa facem fata valului de turisti. Incep sa soseasca de la sase dimineata si pana la opt seara" a declarat parintele Emilio Cucchiella, de la lacasul de cult din oras.
Dupa ce a anuntat vizita Papei, Vaticanul a tinut sa precizeze ca vizita acestuia nu presupune o recunoastere oficiala a sacralitatii relicvei, ci este un pas spre stabilirea autenticitatii acestuia.
Astfel, Papa Benedict al XVI-lea va sosi in oras cu un elicopter, si se va ruga timp de doua ore la manastire. "Este o surpriza extraordinara pentru noi. Cand episcopul ne-a anuntat vizita suveranului pontif, aproape ca nu ne-a venit sa credem", a povestit fratele Emilio. Episcopul local, Bruno Forte, este un teolog foarte cunoscut.
De asemenea, Valul a mai fost vizitat si de cardinalii Joachim Meisner si Christoph Schonborn care sunt printre cei mai apropiati aliati ai Papei.
"Valul Veronicai" este fixat intre doua geamuri groase, fiind prinse intr-o rama de aur. Pe acesta se poate observa o imagine aproape fotografica a unui barbat, cu barba si mustata, al carui chip este plin de rani si zgarieturi.
Daca panza este tinuta in lumina, imaginea dispare. Numele Sfintei Veronica, se spune ca provine de la "vera icona" - "imagine adevarata".
In 1999, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Bari, din sudul Italiei au stabilit - dupa o serie de studii amanuntite - ca imaginea de pe val nu a fost nici pictata si nici imprimata intr-un fel sau altul pe panza. Cercetatorii nu au putut stabili sub nici o forma provenienta imaginii. Valul este facut dintr-o panza foarte fina, folosita ca vesmant chiar si de catre faraonii egipteni.
In ciuda interesului Papei, mai exista inca sceptici in ceea ce priveste autenticitatea Valului.
Fratele Emilio a declarat ca "nu putem spune daca este autentic sau nu. Insa la sfarsitul zilei, putem vedea cum sute si mii de pelerini din intreaga lume vin sa-l vada si sa-l venereze". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.