Democratii au un amplu proiect menit a o impune pe Hillary Clinton pe lista pentru Casa Alba.

Ultimul sondaj de opinie realizat de „Time Magazine" arata ca 47% dintre americani ar vota pentru Hillary Clinton daca aceasta ar candida la functia de presedinte al Statelor Unite. Hillary se afla la doar doua puncte in spatele candidatului republican, John McCain, preferat de 49% dintre respondenti. Acesta este de altfel cel mai favorabil rezultat pentru Hillary, pina acum majoritatea sondajelor plasind-o cu 7-10 procente in urma lui McCain.

Hillary, tare doar in partid?

Ultimul sondaj de opinie ataca direct ideea sustinuta de majoritatea liderilor democrati, care spun ca Hillary este de neinvins in cadrul alegerilor interne, insa nu are nici o sansa in confruntarea directa cu McCain. Chiar daca dezbaterile privind sansele lui Hillary la Casa Alba sint in toi, fosta prima doamna a declarat zilele trecute ca inca nu s-a hotarit daca va candida sau nu la cea mai inalta functie in stat. Hillary spune ca deocamdata este interesata de recistigarea unui loc in Senatul american, la alegerile preliminare din noiembrie. Surprinzatoare este si suma foarte mare pe care Hillary a strins-o pentru campania pentru Legislativ. Analistii sustin ca o mare parte din acesti bani (peste 10 milioane de dolari) ar putea fi pastrati pentru campania prezidentiala din 2008. Un alt indiciu care arata ca Hillary ar putea totusi sa candideze pentru Casa Alba este faptul ca recent si-a marit echipa personala la 32 de oameni care lucreaza permanent pentru ea.

Bill, gata de actiune

Plecind de la premisa ca Hillary va candida pentru fotoliul de presedinte, strategii democrati se intreaba deja ce rol ar putea juca Bill Clinton in campania electorala. „Bill este atit de carismatic incit ar putea fi foarte greu sa iasa in evidenta calitatile ei", a declarat un strateg democrat pentru „Time".

Pe de alta parte, Bill trezeste alegatorilor amintiri neplacute legate de relatiile pe care fostul presedinte le-a avut cu stagiarele de la Casa Alba.

Subiectul s-ar putea dovedi mult prea greu de digerat de Hillary intr-o campanie electorala dura, asa cum este cea din Statele Unite.