Scoaterea pe tusa a Partidului Democrat nu e o tema in totalitate falsa. Pare asa doar pentru ca ea e acum scoasa in fata si ingrosata de cine nu trebuie.

Partidul Conservator vrea sa izoleze Partidul Democrat. In sfirsit, conservatorii si-au gasit busola si, o data cu ea, proiectul politic pe care, adesea orbecaind, l-au cautat atita amar de vreme. Cind e vorba despre proiecte, Voiculescu si compania nu se incurca cu lucruri de dimensiuni mici; in fond, ce conteaza ca, vorba unui tinar comentator, in acest caz, un purice vrea sa stringa de git un elefant? In plus, cind PSD - partid care simte ca, sub actuala conducere, e pe cale sa se inece si, de aceea, se agata si de un pai ca sa supravietuiasca - spune ca va analiza cu toata seriozitatea propunerea lui Dan Voiculescu, e normal ca PC sa nu se prabuseasca sub povara propriei idei suprarealiste.

Insa, realist vorbind, aceasta idee e - spusa de vocea lui Voiculescu si inghitita de partidul care a mai „pus botul" la vreo doua aliante care s-au dovedit paguboase cu PC - in cel mai bun caz o gluma usoara de vara. In sine, ea nu trebuie insa aruncata la gunoi.

Din mai multe motive - parte tinind de aroganta unora dintre vectorii de imagine ai democratilor, parte fiind provocate din afara acestui partid -, PD isi secreta, in doze tot mai mari, antipatie. E la moda si, macar din perspectiva politicii de gherila care se practica des la noi, e inevitabil sa lovesti in PD si in liderul real al acestuia, Traian Basescu. Asta insa nu inseamna ca democratii sint „victime". Victimizarea - si „sora" ei mai mica, dar mai perversa, inocentarea - ar pica perfect acestui partid care a capatat multe apucaturi de parvenit politic. Scandalul provocat de cele doua „gaite" de la ARIS e un caz cit se poate de concret despre ce inseamna nu amatorism (acesta ar fi un cuvint frumos), ci dispret fata de functia publica. Situatii de acest gen sint cele care provoaca antipatie, iar antipatia se va lasa, mai tirziu, cu sanctiuni. Faptul ca, la citeva zile dupa ce presa a scris despre deriva celor doua doamne de la ARIS, conducerea democratilor a decis sa le sanctioneze drastic e, in cel mai bun caz, o strategie de limitare a pagubelor determinate de o mare greseala. In acest fel - promovind oameni de calitatea celor doua sau facind scut uman in jurul unui personaj exotic precum Marius Marinescu ori mentinind in partid securisti dovediti -, PD e pe cale sa gaseasca reteta decaderii.

Acum, democratii stau bine in sondaje. S-ar parea ca vor trebui sa munceasca mult pentru a se izola de tortul puterii. Insa, daca cineva se uita mai atent in teritoriu, nu poate sa nu remarce ca baronetul PSD isi muta bagajele cu precadere la PD. In plus, bolile puterii sapa, iar decaderea zgomotoasa si greu remediabila e anuntata adesea discret si de o simpla tulburare a vederii.