Desi nu are nici un fel de atributii in acest sens, SoJust (Societatea pentru Justitie) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, printr-un comunicat postat pe site-ul societatii la ora 23.58 in noaptea de duminica spre luni, demisia judecatoare
Desi nu are nici un fel de atributii in acest sens, SoJust (Societatea pentru Justitie) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, printr-un comunicat postat pe site-ul societatii la ora 23.58 in noaptea de duminica spre luni, demisia judecatoarei Florica Bejinaru (de la Tribunalul Mehedinti) din functia de membru ales al Consiliului, "precum si a tuturor judecatorilor si procurorilor care au fost agenti, informatori sau colaboratori ai Securitatii".
In ciuda faptului ca CNSAS a dat doua solutii contrare in cazul judecatoarei Bejinaru, SoJust solicita public CSM "in baza art. 52 alin. 1 si 2 din Legea nr. 317/2004 republicata, sa constate incompatibilitatea membrului ales, a d-nei Florica Bejinaru, si, in cazul in care aceasta nu-si prezinta demisia, sa fie demisa din aceasta functie. (...)
Este in interesul general al societatii romanesti si a sistemului de justitie in special, de a fi ales un drum al transparentei si moralei, a cinstei si corectitudinii, tocmai datorita faptului ca justitia este fundamentata pe astfel de valori sociale", se arata in comunicatul semnat de presedintele Horatius Dumbrava.
In cazul in care CSM va primi o astfel de sesizare, in scris, de la SoJust, membrii plenului vor discuta toate aspectele semnalate, urmand sa se pronunte asupra eventualelor masuri care pot fi luate conform legii.
Judecatoarea Florica Bejinaru a ocupat, in perioada 1986 - 1991, functia de consilier juridic la o fabrica de confectii destinate exportului. Sustinand ca nu poate fi vorba de o colaborare cu fosta Securitate, ea a explicat, citata de BBC, ca reglementarile de la acea vreme presupuneau ca anumite documente tehnice sa ajunga la Securitate.
La aceasta concluzie a ajuns, in 2005, si fosta conducere a CNSAS, actuala componenta hotarand, in luna mai 2006, ca judecatoarea a colaborat cu fosta Securitate, fara a instiinta insa CSM in scris asupra acestui lucru.
Cu toate acestea, mai multe persoane, printre care si ministrul Justitiei, Monica Macovei, au sugerat ca Florica Bejinaru ar trebui sa-si dea demisia din Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca nu ar corespunde din punct de vedere moral.
Florica Bejinaru a absolvit, in 1986, Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, luandu-si doctoratul, in septembrie 2001, in "delincventa juvenila". Incepand cu 1991, Bejinaru a participat la seminarii, colocvii, reuniuni profesionale atat in tara cat si in strainatate (Italia, Franta, Olanda, Spania etc).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.