Grupul norvegian Aker Yards a semnat un contract in valoare de 320 milioane coroane norvegiene - aproximativ 40 milioane euro - cu societatea Farstad Supply, parte a grupului norvegian Farstad Shipping ASA, pentru livrarea unui vas de aprovizionare a

Grupul norvegian Aker Yards a semnat un contract in valoare de 320 milioane coroane norvegiene - aproximativ 40 milioane euro - cu societatea Farstad Supply, parte a grupului norvegian Farstad Shipping ASA, pentru livrarea unui vas de aprovizionare a platformelor marine de tip UT 751 CD, a anuntat ieri Aker.
Carena vasului va fi construita la santierul Aker din Braila iar asamblarea ei se va face la santierele Aker din Brevik, Norvegia, au declarat oficiali ai grupului norvegian. Livrarea navei va trebui facuta in luna ianuarie 2009. Cele doua grupuri au numeroase colaborari, acesta fiind cel de-al 21-lea contract intre ele.
Nava va avea o lungime de 94 de metri la o latime de 21 de metri si va cantari 4.000 de tone ddw, viteza de deplasare fiind preconizata a atinge intre 12 si 15 noduri. Designul este semnat de prestigioasa firma Rolls Royce Marine.

Aprovizionare si, la nevoie, misiuni de salvare

Nava cu propulsie mixta diesel - electrica va deservi, in principal, platformele norvegiene de foraj marin din Marea Nordului, transportand provizii de la baza Mongstad din nordul Norvegiei, dar ar putea sa mai indeplineasca si alte sarcini.
Sistemul de propulsie indeplineste standardele de pozitionare dinamica IMO DP2 si ii va permite vasului sa ramana stabil in conditiile extreme de vreme din Marea Nordului. Vasul va putea transporta o larga varietate de combustibili pentru cargouri, apa de mare precum si noroiul generat de instalatiile de foraj. De asemenea in cala navei vor exista recipiente speciale in care va putea fi transportat metanol, lichid de frana si apele reziduale rezultate in urma forajelor.
In acelasi timp are capacitatea de a transporta pana la 1.100 metri cubi de ulei recuperat. Nava va putea de asemenea sa efectueze operatiuni de salvare avand capacitate pentru 320 supravietuitori ai dezastrelor si doua mari barci pneumatice.

Carena cu design special

UT 751 va avea un echipaj de 25 de persoane cu un sistem de confort de tip DNV V3 si un sistem UT Design de reducere a tangajului.
Carena navei are un design special si incorporeaza prova de tip bulb si dispozitivul de propulsie cu doua elice realizat de Ulstein Aquamaster Azipull. Aker Yards ASA este un grup international parte a Aker Group ce activeaza in domeniul constructiilor de nave. Gama de productie include nave comerciale, vase de croaziera, feriboturi precum si nave specializate pe anumite domenii. Concernul norvegian detine santiere navale in Brazlia, Finlanda, Franta, Germania, Norvegia, Romania si Ucraina avand o cifra de afaceri anuala de peste 1 miliard euro si aproximativ 20.000 de angajati in toata lumea.

Santierul de pe Dunare are si clienti francezi


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.