Daca nu ar fi concurenti pe aceeasi tema, Cozmin Gusa si Ioan Talpes ar putea fi parteneri intr-o formula politica. La care ne-am uita, cel mai probabil, cu lupa.

Cozmin Gusa a fost condamnat sa iasa ieri in conferinta de presa. Nu doa
Daca nu ar fi concurenti pe aceeasi tema, Cozmin Gusa si Ioan Talpes ar putea fi parteneri intr-o formula politica. La care ne-am uita, cel mai probabil, cu lupa.

Cozmin Gusa a fost condamnat sa iasa ieri in conferinta de presa. Nu doar obisnuinta de a mai da cite un breaking news in vreme de canicula - cind, de regula, la tv si in presa scrisa e liniste, iar subiectele mai degraba lipsesc - l-a impins pe Gusa sa ii cheme pe ziaristi si sa le spuna - cu formule aproximative de genul "Eu cred ca", "S-ar parea ca", "S-ar putea ca" s.c.l. - ca va face citeva dezvaluiri spectaculoase. De la iesirea jumatatii sale de partid, Lavinia Sandru, pe subiectul Mona Musca si angajamentul acesteia cu Securitatea, s-a intimplat ceva important. Joi si vineri, iar simbata, mai ales la televizor, un alt produs politic exotic a executat citeva sarje de atac la pozitia pe care, din calcul politic, o imbratiseaza de citeva luni presedintele PIN. Ioan Talpes si-a facut, si el, din dosariada principala piesa a declaratiilor pe care le face. Daca doar weekendul acesta ar fi fost bine garnisit cu variatiile tofleriene (vezi "al treilea val de dezvaluiri") ale politicianului care are, intre altele, o imaginatie foarte bogata, Cozmin Gusa ar fi avut motive sa stea linistit. Li se intimpla tuturor - inclusiv politicienilor - sa aiba momente de ratacire. Dar, nu! Ioan Talpes repeta tema dosariadei si o umple cu noi afirmatii. Pina la proba contrara - ca si in cazul propozitiilor lui Cozmin Gusa -, cu afirmatii, nu cu informatii. Talpes e tot mai prezent in dezbaterea privind deconspirarea, iar asta e de doua ori ingrijorator: o data, pentru noi, fiindca Talpes e, ce ironie!, unul dintre portdrapelele discursului anti-Securitate; a doua oara, pentru Cozmin Gusa, din cauza faptului ca pozitia de cvasimonopol pentru zona politicienilor ii este amenintata.

Pe de alta parte, si unul, si altul au inteles ca dosariada este o tema generoasa. Ca e important, ca politician, sa fii prezent cind se discuta despre aceasta tema. Ca, mai mult, e o tema pe care se pot construi sau consolida cariere. Ca, in fine, a vorbi despre dosare, chiar si strecurind sopirle, e o modalitate ieftina si eficace de a fi in atentia publicului si ca a te lipi de agenda presei e o optiune sigura de a puncta in batalia pentru impact si influenta. Tactic, si Gusa, si Talpes gindesc corect, iar faptul ca in declaratii cei doi se hirjonesc e perfect explicabil: eventualul profit se va imparti la doi si nici unuia nu ii convine asta.

Strategia insa nu e totul. Ar mai fi un amanunt care va lucra, mai mult decit orice altceva, la, in cel mai bun caz, un succes minim, daca nu chiar la esecul demersului celor doi: si Gusa, si Talpes au, in chipuri diferite, cite un trecut care apasa fatal asupra dansului de scena pe care il executa astazi, total interesati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.