Dupa aproape cinci luni de sperante mari pentru pace in Tara Bascilor, liderii ETA au dat saptamana trecuta o declaratie ingrijoratoare. Intr-un comunicat de presa din cotidianul Gara, prin care ETA de obicei isi face anunturile publice, reprezentant
Dupa aproape cinci luni de sperante mari pentru pace in Tara Bascilor, liderii ETA au dat saptamana trecuta o declaratie ingrijoratoare. Intr-un comunicat de presa din cotidianul Gara, prin care ETA de obicei isi face anunturile publice, reprezentantii miscarii declara ca procesul de pace este intr-o situatie de criza. Dupa cum informeaza NewsIn, bascii acuza principalele partide politice, atat la nivel central cat si regional, de o "atitudine meschina" prin care "denatureaza procesul de pace".
ETA acuza partenerii de negocieri, si anume Partidul Socialist Muncitoresc aflat la conducere in Spania si Partidul Nationalist Basc care guverneaza Tara Bascilor, de a nu se fi ridicat la inaltimea asteptarilor si de a se fi folosit de gruparea stangii radicale basce. ETA mai declara ca guvernele au atacat Tara Bascilor in timpul ultimelor luni, mai ales prin arestarea recenta a unor apropiati ai ETA. Aceste arestari sunt considerate de ETA drept semne ale continuarii opresiunii politice, militare si economice a Tarii Bascilor. Daca astfel de atacuri nu vor inceta, miscarea se arata dipusa sa raspunda dur. Procesul de pace inceput de cinci luni se vede astfel amenintat. La sfarsitul lunii martie, ETA declarase "o incetare permanenta a focului," iar premierul spaniol, Jose Luis Rodrigo Zapatero, anuntase in luna iulie ca noi negocieri de pace vor incepe cu miscarea separatista.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.