Datele statistice, dar si asteptarile agentilor economici arata ca in 2006 cresterea economica va fi superioara estimarilor.

Daca este sa dam crezare datelor statistice, in 2006 avem de-a face cu un boom economic, iar calculele macroe
Datele statistice, dar si asteptarile agentilor economici arata ca in 2006 cresterea economica va fi superioara estimarilor.

Daca este sa dam crezare datelor statistice, in 2006 avem de-a face cu un boom economic, iar calculele macroeconomice de la inceputul anului trebuie refacute. Cel mai important indicator, evolutia PIB, arata mult mai bine decit in prognozele initiale. Economia romaneasca va creste cel mai probabil cu 7%, fata de 5,5% cit se estima la inceputul anului. Un sondaj de conjunctura realizat de Comisia Nationala de Prognoza, in rindul managerilor din industrie, arata optimism.

Relansare de productie in industrie

Conform opiniei agentilor economici, se asteapta o crestere a productiei industriale in primele 9 luni ale anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut de 7,1%, aceasta dinamica fiind superioara celei inregistrate in anul 2005. Acest fapt sustine ideea de relansare a productiei industriale, in special pe seama unor ramuri cum ar fi: industrie alimentara, mijloace de transport rutier, mobilier sau alte activitati extractive. Cuantificarea raspunsurilor pentru trimestrul III al anului curent conduce la concluzia ca evolutia productiei industriale fata de perioada corespunzatoare a anului trecut va fi in crestere cu circa 8,0%. Productia industriala a inregistrat la nivelul trimestrului II al anului 2006, fata de trimestrul anterior, o crestere importanta cu 7,8%, evolutie care se situeaza peste anticiparile initiale ale agentilor economici, avindu-se in vedere majorarea ampla de productie la nivelul lunii mai, in special, in cazul ramurilor industriei usoare, altor activitati extractive sau fabricarii materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice, mijloace de transport rutier.

Productivitatea muncii a ajuns la 10,7%

Analiza conjuncturala pentru cel de-al treilea trimestru al anului curent, pe baza sondajului la nivelul agentilor economici, indica posibilitatea ca in perioada iulie-septembrie 2006 productia industriala sa ramina aproximativ la nivelul trimestrului anterior. Aceasta evolutie a productiei industriale va conduce, in primele trei trimestre raportat la primele 9 luni ale anului 2005, la o majorare a productiei industriale cu circa 7,1%. Dinamica deosebita a productiei in conditiile diminuarii usor peste 1% a numarului de salariati din industrie a condus la o productivitate a muncii cea mai ridicata ca valoare din ultimele opt trimestre. La nivelul primului semestru productivitatea muncii s-a situat la 10,7%.

Scad deficitele

Cresterea economica peste asteptari va determina revizuirea majoritatii indicatorilor macroeconomici care se calculeaza ca raport din PIB. Cu alte cuvinte, ne putem astepta la un deficit de cont curent mai mic decit cel prognozat data fiind si dinamica superioara a veniturilor bugetare, la un deficit bugetar mai scazut decit cel actual avut in vedere, de 2,5% din PIB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.