Tipul de ambalaj este esential atunci cand vorbim de sucuri naturale din fructe sau legume. Sensibilitatea mare la atacul bacteriilor, la lumina sau caldura limiteaza, in general, termenul de garantie al sucurilor naturale
la cateva zile.

Tipul de ambalaj este esential atunci cand vorbim de sucuri naturale din fructe sau legume. Sensibilitatea mare la atacul bacteriilor, la lumina sau caldura limiteaza, in general, termenul de garantie al sucurilor naturale
la cateva zile.
Sistemul de ambalare aseptica permite prelungirea vietii sucurilor la aproximativ un an, fara a utiliza conservanti si fara a fi necesara refrigerarea produsului alimentar in timpul depozitarii.
Sucurile astfel ambalate trebuie tinute la frigider numai dupa ce au fost deschise.
Conform unui studiu realizat de Mercury Research in perioada decembrie 2005-ianuarie 2006, 80% dintre romani considera ca marca ideala de suc sau nectar este aceea care nu contine conservanti. Gustul apropiat de cel al fructelor este apreciat de 87% dintre respondenti.
Fructele sunt culese la momentul optim de coacere, apoi sunt stoarse prin presare mecanica. Concentratul de suc se obtine prin evaporarea apei din suc pana la 1/6 din volumul initial.
Mai departe, concentratul de suc este folosit de marii producatori la prepararea sucurilor, nectarurilor si a bauturilor racoritoare cu continut de suc mai mic de 25%.
Fara zahar sau indulcitori, ''sucurile 100%'' sunt obtinute din concentrat de suc la care se adauga apa, respectand proportia pe care aceasta a avut-o in suc inainte de evaporare. Astfel, sucurile contin 100% fruct si au consistenta si compozitia sucului proaspat stors.
Nectarurile contin intre 25 si 99% suc si sunt obtinute din concentrat de suc la care se adauga zahar sau indulcitori si uneori pulpa de fruct.

Lumina si oxigenul, dusmanii vitaminelor si mineralelor din sucurile naturale

Conform aceluiasi studiu, 61% dintre respondenti apreciaza nectarurile ca fiind o sursa importanta de vitamine.
Aproape 58% dintre consumatori considera nectarurile ca fiind sanatoase, 51% le considera hranitoare si 55% afirma ca au continut mare de fructe.
Un aspect benefic pentru sanatate il reprezinta faptul ca pastrarea calitatii bauturilor neacidulate se face exclusiv prin metode fizice, adica prin pasteurizare.
Cu ajutorul celor sapte straturi succesive de carton, polietilena alimentara si o folie de aluminiu, ce nu intra in contact cu produsul si are rol termoizolant, Tetra Pak protejeaza produsul de contactul cu lumina si oxigenul - principalii dusmani ai vitaminelor si mineralelor din sucurile naturale de fructe.
Consumatorii de sucuri si nectaruri, intervievati de Mercury Research, au precizat ca ambalajul este deosebit de important in pastrarea calitatii produselor.
Astfel, 87% dintre consumatori considera ca ambalajul de carton este cel mai potrivit pentru aceste produse, 58% apreciaza si calitatile ambalajului de sticla, iar 29% ar consuma si produse ambalate in PET.
Cele mai importante caracteristici ale ambalajelor in opinia consumatorilor sunt: ''Pastrarea intacta a gustului si a calitatii produsului fara adaos de conservanti'' - 95% si ''igiena ambalarii'' - 94%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin