Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a aprobat 12 proiecte SAPARD, pentru conservarea si valorificarea mestesugurilor traditionale, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de period

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a aprobat 12 proiecte SAPARD, pentru conservarea si valorificarea mestesugurilor traditionale, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de periodicul Afacerea, editat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Proiectele inregistreaza o valoare de 750.000 de euro.
Un proiect SAPARD a vizat localitatea Feldioara, din judetul Brasov. Societatea respectiva a beneficiat de fonduri SAPARD prin doua proiecte cu contributie europeana de 100.000 euro pentru productia si comercializarea produselor de mic mobilier rustic din lemn masiv de rasinoase. Mobilierul creat are ca si element de originalitate finisajul in stil clasic, vechi, realizandu-se, astfel, mobilier ceruit, baituit, vopsit si antichizat.

Marea Britanie, principala destinatie

Toate produsele realizate sunt destinate exportului. "Principala piata de export este Marea Britanie - de unde vin cele mai multe cereri pentru produse. Produsele sunt exportate, de asemenea, si in Franta, Irlanda si chiar in SUA. Urmatoarea piata de nisa care va fi valorificata este Belgia, aceasta avand un potential remarcabil in comercializarea mobilierului din stejar, fiind considerata, totodata, una dintre tarile care da tonul la design in materie de mobilier", este de parere administratorul societatii, Dragos Barna. Intr-o prima etapa, prin investitiile din cadrul primului proiect, s-au achizitionat doua linii de uscatoare pentru materialul lemnos, pentru ca productia de mobilier sa se poata extinde. Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 50 mii de euro, jumatate din suma fiind asigurata din fonduri SAPARD nerambursabile.

Productie din lemn de brad si stejar

In cadrul celui de-al doilea proiect, s-a realizat modernizarea si extinderea atelierului de productie a mobilierului, astfel incat acesta sa fie in conformitate cu normele europene.
Totodata, s-au achizitionat utilaje specifice mestesugului. Valoarea totala a celui de-al doilea proiect a fost de 150.000 de euro, din care 75.000 euro s-au asigurat prin fonduri SAPARD. Primul proiect s-a concretizat in achizitionarea utilajelor moderne de uscat lemnul de stejar, controlate computerizat, prin care se executa articole de mic mobilier la exigentele de calitate ale pietei occidentale. Astfel, este valorificat si lemnul de stejar, aceasta fiind resursa materiala existenta in acea zona. Momentan, portofoliul de produse destinat exportului s-a marit, deoarece, exceptand productia initiala din brad se realizeaza acum si o productie de mobilier din lemnul de stejar, care exista din abundenta in zona.

Din 2007, produsele se vor vinde pe Internet

Datorita concurentei limitate in acest domeniu, cererea de mobilier din stejar este mare pe pietele externe, ceea ce va creste si diversifica portofoliul de produse si, implicit, numarul de clienti al societatii. Implementarea celui de-al doilea proiect asigura valorificarea fortei de munca deja calificate, a potentialului tinerilor din zona prin calificarea acestora la locul de munca si a potentialului materiilor prime aflate in vecinatate.
Proiectul a avut drept obiectiv amenajarea atelierelor de productie artizanala existente, reabilitarea majora a cladirii, precum si achizitionarea de utilaje specifice activitatii.
Totodata, au fost realizate si cateva spatii de expozitie. Prin implementarea proiectului s-au creat patru noi locuri de munca, doua fiind permanente si alte doua, sezoniere. Pe parcursul derularii activitatii, odata cu cresterea si diversificarea productiei, va creste si numarul de angajati. Datorita disparitiei barierelor vamale, incepand cu anul 2007, cand Romania va fi parte integranta a Uniunii Europene, produsele se vor vinde direct consumatorilor finali, prin Internet.

Deficiente ale proiectelor realizate prin SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) se confrunta cu numeroase probleme in ceea ce priveste solicitarile de plata pentru proiectele realizate cu ajutorul programului SAPARD, pentru aproximativ 3-4 la suta din proiecte fiind inregistrate astfel de deficiente, potrivit Rompres. "In numeroase cazuri cererile de plata depuse de beneficiari depasesc sumele prevazute in proiect, iar in alte situatii exista probleme de intocmire a acestor cereri", a declarat directorul general adjunct al APDRP, Mircea Nastase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.