Pe masa guvernantilor se afla deja un proiect de hotarare privind infiintarea Centrului Cultural Sala Palatului. Astazi Guvernul va pune in discutie actul normativ in baza caruia Sala Palatului va fi transferata din domeniul privat al statului si adm

Pe masa guvernantilor se afla deja un proiect de hotarare privind infiintarea Centrului Cultural Sala Palatului. Astazi Guvernul va pune in discutie actul normativ in baza caruia Sala Palatului va fi transferata din domeniul privat al statului si administrarea Regiei Autonome a Protocolului de Stat (RA-APPS) in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Culturii.
In acest sens ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, declarase agentiei Mediafax inca din luna iulie ca Sala Palatului va fi transformata in primul mall cultural din Romania si ca va trece din administrarea RA-APPS in patrimoniul Ministerului Culturii si Cultelor.
Investitia necesara finalizarii proiectului a fost evaluata la 10 milioane de euro, a adaugat acesta. Noua cladire va avea o sala principala de spectacole care va dispune de un plafon glisant din lemn, ce va desparti etajul de parter. Astfel, sala va putea functiona atat cu o capacitate de 2.600 de locuri, cat si la capacitatea maxima de peste 4.000 de locuri, atunci cand plafonul este strans.
Vor fi efectuate lucrari si pentru aducerea scenei mai in fata pentru a fi repusa in functiune fosa in vederea desfasurarii eventualelor spectacole de opera. Proiectul renovarii Salii Palatului promite alte cinci sau sase sali mai mici pentru spectacole, cat si spatii expozitionale, anticariate, consignatii, cafenele literare.
Lucrarile ce ar urma sa transforme Sala Palatului sunt programate sa inceapa in toamna anului in curs si vor fi incheiate peste aproximativ un an.

Sala Palatului, un pericol pentru siguranta spectatorilor

Faptul ca multe orchestre din strainatate invitate la festivalurile romanesti au declinat invitatia din cauza absentei unei sali potrivite, asa cum sustine directorul Artexim, Mihai Constantinescu, s-a pus de multe ori problema lipsei unei sali adecvate de concerte in Capitala.
Aceasta a fost ridicata dupa revolutie in primul rand in anii in care are loc Festivalul Enescu. Ioan Holender, presedintele de onoare al festivalului, a reclamat acustica necorespunzatoare a Salii Palatului, unde erau programate marile concerte ale fiecarei editii.
Pe langa argumentele de ordin artistic, ministrul Culturii a subliniat in luna mai faptul ca Sala Palatului reprezinta un pericol pentru siguranta spectatorilor.
"In momentul de fata, cad bucati din plafon. Se pun plase ca la circ. Este scoasa din uz. Asta si pentru ca s-a dat aceasta sala la fel de fel de manifestari pe care nu vreau sa le comentez . In momentul de fata, este un pericol sa te duci la Sala Palatului", a sustinut Adrian Iorgulescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.