Cea mai mare piata din Europa de Sud-Est si totodata cea mai veche a Bucurestiului, Piata Obor va fi demolata si transformata intr-un mall pana la sfarsitul anului 2007.
Lucrarile vor incepe in octombrie si vor insemna ridicarea unui complex c

Cea mai mare piata din Europa de Sud-Est si totodata cea mai veche a Bucurestiului, Piata Obor va fi demolata si transformata intr-un mall pana la sfarsitul anului 2007.
Lucrarile vor incepe in octombrie si vor insemna ridicarea unui complex comercial a carui investitie va depasi 117 milioane de euro, conform studiului de fezabilitate. Piata va fi construita printr-un parteneriat public-privat.

Modernizarea Pietei Obor, necesara

Invocand nenumaratele controale ale Protectiei Consumatorului, Directiei Sanitar-Veterinara ori ale Garzii Financiare ce au scos la iveala incalcari ale legislatiei cat si aspectul insalubru al sectoarelor de legume si fructe, Primaria considera necesara modernizarea Pietei Obor.
Piata Obor functioneaza in prezent ca si acum cateva sute de ani, cand a fost infiintata. Extinderile si modernizarile realizate de-a lungul anilor presupun sume importante de bani, dar imbunatatirile aspectului ei sunt insesizabile, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Sectorului 2.
Lipsa conditiilor minime de igiena a vanzatorilor, conditiile improprii de pastrare a legumelor si fructelor, marfa de proasta calitate si fara acte de provenienta, cu termenele de garantie expirate, furturile la cantar, specula facuta in stabilirea preturilor, frigul si curentul in care comerciantii isi desfasoara activitatea, inexistenta conditiilor minime de incalzire, lipsa spatiilor de depozitare adecvate, lipsa locurilor suficiente de parcare sunt problemele cele mai frecvente care impun modernizarea.

Proiectul de modernizare

Pe locul celei mai vechi piete din Capitala va fi ridicata o constructie cu regimul de inaltime de 2 S + P + 4. Cele doua subsoluri ale cladirii vor deservi parcarii subterane ce va rezolva blocarea arterelor de circulatie din zona. Cu o suprafata totala de 48.260 de metri patrati, subsolurile vor oferi 1.268 de locuri de parcare.
Piata agroalimentara, dedicata producatorilor de legume si fructe nu va fi desfiintata. Ea se va desfasura la parterul centrului comercial, a carui suprafata va fi de aproximativ 21.200 de metri patrati si isi va pastra actualul amplasament. Se va suplimenta suprafata destinata sectorului de tarabe cu 473 metri patrati, de la 4.650 metri patrati, cat are acum, la 5.123 metri patrati. Aceasta suplimentare a spatiului va duce si la o crestere a numarului de tarabe cu inca 150.
Primul etaj va cuprinde spatii comerciale pe o suprafata de 22.670 de metri patrati in care se vor vinde lactate, produse din carne, peste, imbracaminte, articole de menaj si uz casnic, electrocasnice.
Etajele 2 si 3 vor fi destinate realizarii de parcaje pe doua nivele. Fiecare nivel va dispune de un numar de 170 de locuri de parcare. Tot locurilor de parcare va fi destinata si terasa corespunzatoare laturii mari a cladirii.
Intreaga suprafata de 9.218 de metri patrati ai etajului 4 va fi amenajata pentru birouri inchiriabile societatilor comerciale. Birouri vor fi amenajate si la etajul 3, pe o suprafata de 6.920 metri patrati.

Avantajele modernizarii

Odata cu noul centru comercial, se va crea prima bursa de marfuri agricole pentru consumul de baza al populatiei, care va orienta si fixa preturile pe regulile economiei de piata in functie de cantitatile si calitatea marfurilor. Astfel, pentru prima data, va fi eliminata practicarea preturilor speculative. Primaria promite triplarea locurilor de munca, mentinandu-se cele actuale.
Comerciantii si producatorii de produse agricole par a fi cei mai castigati. Acestia vor beneficia de spatii frigorifice si de depozitare, climatizare, de preambalare a marfurilor, de control al calitatii produselor, ce vor imbunatatii vizibil conditiile de comercializare.
Prin crearea de spatii noi pentru comercianti, Piata Obor va deveni cea mai puternica zona comerciala. Pe langa cele 1.500 de noi locuri de parcare gratis, clientii pietei vor beneficia de carucioare moderne pentru transportul marfurilor cumparate.
Poate cea mai buna imbunatatire va fi reprezentata de instalatiile de climatizare, care vor mentine temperatura constanta .
Cu toate ca centrul va inghiti fonduri uriase, pretul de inchiriere pentru tarabe va fi pastrat la nivelul actual.
Pentru a nu afecta aprovizionarea populatiei, in timpul derularii lucrarilor de modernizare a Pietei Obor, cele 1.000 de tarabe alocate producatorilor particulari de legume si fructe vor fi mutate in mare parte in actuala parcare din incinta pietei.

25 septembrie, ultima zi a depunerii ofertelor finale

Proiectul de modernizare a pietei agroalimentare Obor prin parteneriat public privat se deruleaza in termenele si parametrii normali prevazuti de legislatia in vigoare conform graficului stabilit, se arata in comunicatul Primariei Sectorului 2.
In prezent, procedura de parteneriat public privat se afla in etapa de elaborare a ofertei finale.
Ofertele tehnice si financiare pentru modernizarea pietei sunt asteptate sa fie depuse pana la 25 septembrie. Prin acestea SC Obor Plazza SRL, SC Practic SA, Anchor Grup SA si ECE Projektmanagement Romania SRL vor face dovada ca detin sursele de finantare necesare pentru realizarea proiectului.
Ulterior acestei date, vor fi deschise cele patru oferte care vor fi evaluate de comisie, iar firma declarata castigatoare va negocia contractul final care prevede, printre altele si termenul de intrare in exploatare a investitiei.

Curierul National

Sursa: Curierul National



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.