Legea privind munca in folosul comunitatii ar putea fi schimbata la sesizarea unei grefiere din Tirgoviste.

Consiliul Superior al Magistraturii explica, intr-o scrisoare adresata ministrului Justitiei, Monica Macovei, necesitatea unor
Legea privind munca in folosul comunitatii ar putea fi schimbata la sesizarea unei grefiere din Tirgoviste.

Consiliul Superior al Magistraturii explica, intr-o scrisoare adresata ministrului Justitiei, Monica Macovei, necesitatea unor modificari legislative legate de executarea hotaririlor privind munca in folosul comunitatii si, respectiv, inchisoarea contraventionala. Sesizarea CSM vizeaza completarea unei legi si a fost facuta dupa analizarea punctului de vedere al unei grefiere de la Judecatoria Tirgoviste.

Grefiera a semnalat mai multe probleme cu care se confruntase in ceea ce priveste punerea in executare a unor hotariri judecatoresti definitive. Dupa analiza situatiilor, CSM a semnalat ministrului ca se impune introducerea unui articol care sa reglementeze atit termenul de prescriptie a sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, cit si modalitatea in care se pune in executare mandatul emis in situatia in care contravenientul are de executat o pedeapsa cu inchisoarea, stabilita printr-o hotarire judecatoreasca definitiva.

In lipsa acestui termen de prescriptie, apar probleme atunci cind contravenientul care trebuie sa presteze o activitate in folosul comunitatii se sustrage de la executarea sanctiunii sau nu isi indeplineste obligatiile, in conditiile in care, anterior, nu s-a prezentat la primar pentru luarea in evidenta si pentru executarea sanctiunii, din motive care exced reaua-credinta.

Legea prevede doar ca, in cazul in care contravenientul se sustrage cu rea-credinta, primarul, politia sau conducerea unitatii unde condamnatul trebuie sa munceasca pot sesiza judecatoria pentru inlocuirea sanctiunii privind munca in folosul comunitatii cu amenda. In asemenea cazuri nu se poate aplica termenul de prescriptie privind sanctiunea amenzii contraventionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.