Conducerea centrala a PNL a decis ca Mona Musca sa fie data afara din partid. Desi initial au anuntat ca asteapta verdictul CNSAS, ulterior liderii liberali s-au razgandit si au spus ca Mona Musca este vinovata, indiferent daca reprezentantii Colegiu

Conducerea centrala a PNL a decis ca Mona Musca sa fie data afara din partid. Desi initial au anuntat ca asteapta verdictul CNSAS, ulterior liderii liberali s-au razgandit si au spus ca Mona Musca este vinovata, indiferent daca reprezentantii Colegiului vor considera ca ea a facut sau nu politie politica. Ieri a fost facut primul pas, prin retragerea sprijinului politic. Hotararea va fi definitiva la incepututul lunii septembrie, cand va fi supusa aprobarii Delegatiei permanente, singurul for abilitat sa formuleze o sanctiune impotriva deputatului.
Initial, PNL anuntase ca le va retrage sprijinul politic membrilor sai care ocupa functii publice si despre care CNSAS va considera ca au facut politie politica. In sedinta de ieri s-a decis ca partidul sa excluda din randurile sale pe toate persoanele care se dovedesc ca au semnat angajamente cu fosta Securitate.

Avantaj Tariceanu

Inaintea sedintei Biroului Permanent, majoritatea liderilor liberali sustineau ca nu se pune problema ca PNL sa ia o decizie in privinta Monei Musca inainte ca CNSAS sa dea un verdict in acest caz. "Trebuie asteptata decizia Colegiului. Aceasta este institutia care se poate pronunta", a sustinut Teodor Melescanu. El a adaugat ca "este, mai degraba, ca o reglare de conturi". Ministrul Gheorghe Flutur afirma categoric ca se va astepta decizia CNSAS. La randul sau, presedintele formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, a spus inaintea sedintei ca "nu stie daca se va discuta" cazul Musca. Tariceanu a spus insa ca s-a inselat in privinta Monei Musca. "Sunt intotdeauna foarte suparat, regret foarte mult cand constat ca oameni despre care aveam o anumita parere sunt altfel decat pareau sa fie", a afirmat primul ministru. Situatia este in avantajul presedintelui liberal, tinand cont de faptul ca Mona Musca face parte din curentul anti-Tariceanu din interiorul PNL.

Antonescu: "In PNL nu pot sta laolalta turnatori si turnati"

Cererea de excludere a Monei Musca a fost facuta de catre Crin Antonescu. Desi nu face parte din Biroul Permanent al PNL, el a fost prezent la sedinta de ieri in calitate de invitat.
"Daca "subiectul Mona Musca" va fi pe ordinea de zi, voi propune excluderea", a anuntat Antonescu, inainte de reuniune.
La finalul sedintei, tot Crin Antonescu a fost cel care a anuntat ca Biroul Permanent a decis, "in unanimitatea celor prezenti" sa retraga sprijinul politic pentru Mona Musca si sa propuna Delegatiei Permanente excluderea acesteia din partid.
El a adaugat ca lucrurile sunt clare pentru liberali cata vreme Mona Musca a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea, nemaifiind nevoie de un verdict al CNSAS.

Turcan: "O decizie pripita"

Deputatul Raluca Turcan, una dintre vocile anti-Tariceanu din cadrul PNL, sustine ca decizia a fost surprinzatoare.
Desi este membru in Biroul Permanent, ea nu a fost prezenta la sedinta de ieri si sustine ca nu a stiut ca subiectul legat de Mona Musca era pe ordinea de zi.
"Daca as fi fost prezenta, m-as fi gandid mai bine inainte sa arunc cu piatra. A fost o decizie pripita, intrucat trebuia sa se astepte mai intai hotararea CNSAS", ne-a precizat Turcan.
Intrebata daca crede ca Delegatia permanenta va aproba excluderea Monei Musca, ea a afirmat ca, "judecand dupa modul in care se iau deciziile in PNL, ma astept la orice".

PD invoca prevederile legii

Presedintele PD Emil Boc a anuntat ca partidul sau nu o va primi in randurile sale pe Mona Musca, intrucat protocolul Aliantei D.A. nu permite acest lucru. El a evitat insa sa spuna daca liderii PD vor urma exemplul PNL, in cazul in care un democrat se va afla intr-o situatie similara cu cea a Monei Musca. "Ori a facut politie politica, ori nu a facut, asa spune legea. Daca a fost informator nu avem ce sa ii facem, pentru ca legea nu prevede nimic in acest sens", a explicat Boc. In prezent, au aparut banuieli la adresa deputatului Cristian Radulescu. Emil Boc declara insa ca pana la proba contrarie, il crede pe colegul sau. Tot ieri, deputatul Radulescu a trimis un comunicat in care spune ca nu a semnat nici un angajament cu fosta securitate."Unica institutie legitimata sa dea verdicte in privinta colaborarii cu securitatea este CNSAS si nimeni altcineva", precizeaza deputatul PD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.