Totalul restantelor la buget este de doua ori cit deficitul bugetar programat anul acesta, iar sumele sint in crestere. Firmele de stat sint in top.

Obligatiile restante ale marilor contribuabili la bugetul general consolidat se plasau
Totalul restantelor la buget este de doua ori cit deficitul bugetar programat anul acesta, iar sumele sint in crestere. Firmele de stat sint in top.

Obligatiile restante ale marilor contribuabili la bugetul general consolidat se plasau la sfirsitul lunii iunie la 9,85 miliarde de lei, in crestere cu 7,93% fata de finele lunii martie, a infor-mat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

De asemenea, la jumatatea anului, contribuabilii mici si mijlocii inregistrau obligatii restante la buget de 8,59 miliarde de lei, cu 22,2% peste nivelul consemnat la sfirsitul primului trimestru.

Cea mai mare pondere in cazul datoriilor celor mari, de 5,02 miliarde de lei, reprezentau sume restante la bugetul general consolidat aflate in executare silita pentru recuperarea acestora, urmate de obligatiile restante pentru care au fost acordate inlesniri la plata in cuantum de 2,96 miliarde de lei.

305 mari datornici

Pe site-ul ANAF sint mentionati 305 contribuabili mari care inregistrau obligatii restante la finele celui de-al doilea trimestru, valoarea totala a acestora fiind de 3,42 miliarde de lei, in scadere cu 0,26% fata de sfirsitul lunii martie, cind erau inregistrati 377 de mari contribuabili.

Dintre acestia, 165 de firme se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea obligatiilor restante in suma de 1,66 miliarde de lei. Printre contribuabilii aflati in aceasta situatie se numara CNH, Termoelectrica, Societatea pentru Inchiderea Minelor sau CFR.

Crestere la toate bugetele

In cazul obligatiilor fata de bugetul asigurarilor sociale de stat, au fost inregistrati 264 de mari contribuabili, cu restante totale in valoare de 5,44 miliarde de lei. Suma este cu 10,33% mai ridicata decit cea anuntata la sfirsitul primului trimestru.



Obligatiile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, restante la 30 iunie, sint in suma totala de 353,17 milioane de lei si apartin unui numar de 333 de contribuabili mari. Comparativ cu finele primului trimestru, cuantumul datoriilor este cu 13,88% mai ridicat.

In ceea ce priveste fondul de sanatate, restantele celor 239 de firme inregistrate au urcat cu 1,03%, la 343,04 milioane de lei.

In al doilea trimestru, restantele fata de bugetul asigurarilor de somaj erau, in cazul contribuabililor mari, de 650,27 milioane de lei, ceea ce reprezinta o crestere de 11,31% fata de primele trei luni ale anului.

In cazul contribuabililor mici si mijlocii, din suma de 8,59 miliarde de lei, care reprezinta obligatii restante la bugetul general consolidat, cea mai mare pondere, de 7,45 miliarde de lei, este constituita din sume restante aflate in executare silita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.