Chirurgii din Salt Lake City au reusit, in urma unei operatii de 25 de ore, sa separe doua surori siameze in varsta de patru ani. Surorile Maliyah si Kendra Herrin erau unite in zona abdomenului, ambele avand doar doua picioare si un singur rinichi,
Chirurgii din Salt Lake City au reusit, in urma unei operatii de 25 de ore, sa separe doua surori siameze in varsta de patru ani. Surorile Maliyah si Kendra Herrin erau unite in zona abdomenului, ambele avand doar doua picioare si un singur rinichi, relateaza presa britanica.
"Mica noastra Maliyah se simte bine. Suntem atat de mandri de ea! Nu ne vine sa credem cat de puternica e! Este un miracol!" au declarat membrii familiei Herrin pe site-ul lor.
In mai putin de-o ora, chirurgii au reusit sa reconstruiasca abdomenul surorii acesteia si ambele fetite au fost duse apoi la Reanimare, unde, pentru prima data in viata lor, vor dormi in paturi separate.
Inainte de interventia chirurgicala, specialistii au stabilit ca fiecare fetita va primi cate un picior, iar singurul rinichi ii va reveni Kendrei. Maliyah va face dializa timp de trei luni, pana cand va deveni suficient de puternica sa poata primi de la mama sa un alt rinichi. In final, cele doua surori vor primi cate o proteza pentru piciorul lipsa. Siamezele imparteau un singur ficat si aveau intestine comune.
Medicii au declarat ca nu s-au mai confruntat pana acum cu un astfel de caz, in care siamezele sa imparta un singur rinichi: "a fost foarte dificil si neobisnuit sa facem toate procedurile intr-o singura operatie" a declarat purtatorul de cuvant al spitalului, Bonnie Midget.
Vieti separate
Cu toate acestea, desi ambele paciente se simt bine, dr. Rebecka Meyers a explicat ca si zilele urmatoare sunt dificile: "ne facem griji in ceea ce priveste cele doua fetite. Ne preocupa starea lui Maliah si dializa pe care trebuie sa o faca, iar in ceea ce priveste starea Kendrei, supraveghem atent cum va suporta operatia."
Desi de obicei siamezii sunt separati la varste mult mai mici, chirurgii au fost nevoiti sa astepte cativa ani pana ce Maliyah avea sa fie suficient de puternica sa suporte un transplant de rinichi. Familia celor doua fetite a povestit ca acestea, foarte vioaie si vesele de fel, abia asteptau sa poata duce totusi vieti separate.
Pregatirile pentru operatie au inceput in luna iunie, cand medicii au implantat celor doua micute 17 baloane astfel incat pielea si muschii sa se intinda astfel incat sa poata acoperi - dupa operatie - doua abdomene separate.
Dupa interventia chirurgicala de 15 ore, una dintre fetite a intrat din nou in sala de operatii, pentru o interventie de reconstructie, care a mai durat inca noua ore. Familia Herrin, care mai are o fetita de sase ani si inca doi baieti gemeni a multumit din inima chirurgilor, despre care spun ca au fost absolut minunati. Siamezii se intalnesc aproximativ intr-un caz din o suta de mii de cazuri. Doar 20% supravietuiesc sau pot suporta operatii de separare. Statisticile spun ca cel putin douasprezece cazuri de frati siamezi uniti la nivelul abdomenului au fost separati cu succes in ultimii 20 de ani. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.