Specialistii spun ca cifra e comparabila cu rezultatele tarilor vecine inainte de aderare, dar ca este prea mica pentru fondurile postaderare.

Circa 73,3% dintre companiile romanesti din industrie nu au aplicat, pina in prezent, la n
Specialistii spun ca cifra e comparabila cu rezultatele tarilor vecine inainte de aderare, dar ca este prea mica pentru fondurile postaderare.

Circa 73,3% dintre companiile romanesti din industrie nu au aplicat, pina in prezent, la nici un fond de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD), conform buletinului industrial trimestrial, realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA). Doar 25% dintre firme (o firma din patru) se declara pregatite pentru a aplica la fondurile structurale, sustine GEA. Cu toate acestea, rata de succes in cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87%, iar peste 40% dintre firme se gasesc in diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste in curind capacitatea de absorbtie a acestor fonduri.

"Nu putem face o comparatie, in acest moment, cu vecinii nostri. Ei au accesat deja fondurile postaderare, sume mult mai insemnate, in timp ce noi sintem inca la nivelul celor de preaderare", ne-a declarat Ludovic Orban, fostul negociator-sef cu UE.

Acesta sustine insa ca, in privinta fondurilor de preaderare, cifrele in materie de absorbtie intilnite la firmele romanesti sint similare cu cele obtinute de tarile care au intrat in UE in ultimul val.

"Este un procent destul de insemnat de firme care sint pregatite pentru fonduri. Rezultatele sint bune, insa nu suficient de bune, daca ne gindim la dimensiunea fondurilor postaderare, pentru care este necesara o putere de absorbtie mult mai mare. Aici, mediul de afaceri mai are de lucrat, impreuna cu autoritatile, a caror implicare este absolut necesara", considera fostul negociator-sef cu UE.

Indicele de incredere, pozitiv

Indicele GEA de incredere industriala pentru trimestrul III 2006 s-a situat la 6,7 (pe o scara de la plus 100 la minus 100), foarte apropiat de cel din trimestrul II (7,7) si superior celui din trimestrul III 2005 (2,2) si arata ca ne putem astepta in perioada iulie-septembrie 2006 la cresterea productiei industriale intr-un ritm apropiat celui din trimestrul II al anului curent si superior perioadei similare a anului trecut.

Indicele de incredere industriala are o valoare pozitiva, lucru datorat in special cresterii productiei (sold conjunctural plus 34,2 pentru trimestrul III), cresterii gradului de acoperire a productiei cu comenzi (4,5 luni in trimestrul III 2006, fata de 3,8 luni in trimestrul II) si scaderii usoare a stocurilor. Se pare ca procesul de restructurare fortata din industria prelucratoare a inceput sa dea rezultate.

Taxe mai mari la stat

Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atit fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cit si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5 ). Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare pe seama extinderii fiscalitatii si a dinamicii accentuate a consumului. Totusi, raspunsurile la intre-bari nu se coreleaza semnificativ statistic nici cu evolutia volumului productiei, nici cu evolutia numarului de angajati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.