Peste 20.000 de specialisti in SIDA, medici, cercetatori, politicieni si purtatori ai virusului HIV, se vor intalni la Toronto, in perioada 13-18 august, pentru a analiza evolutia maladiei care in decursul unui sfert de secol a dus la moartea a peste
Peste 20.000 de specialisti in SIDA, medici, cercetatori, politicieni si purtatori ai virusului HIV, se vor intalni la Toronto, in perioada 13-18 august, pentru a analiza evolutia maladiei care in decursul unui sfert de secol a dus la moartea a peste 25 de milioane de persoane, transmite AFP, citata de Mediafax. Cea de-a 16-a conferinta internationala dedicata maladiei SIDA se va deschide cu un bilant mai degraba pozitiv: mobilizarea in lupta contra SIDA a permis stabilizarea maladiei, la 25 de ani de la aparitia primelor cazuri in cadrul comunitatii homosexuale din Statele Unite.
Dar aceasta tendinta mondiala ascunde discrepante geografice importante si comportamente discriminatorii care favorizeaza propagarea maladei in randul grupurilor vulnerabile: femei, homosexuali, persoane care practica prostitutia, consumatorii de droguri injectabile, refugiati si detinuti.
La sfarsitul anului 2005, aproximativ 38,6 milioane de persoane erau inregistrate ca purtatoare ale virusului HIV, dintre care 4,1 milioane au contractat acest virus in 2005, conform cifrelor ONUSIDA, agentia din cadrul ONU care coordoneaza lupta impotriva acestei maladii. Numarul acestor persoane este in progresie constanta din cauza cresterii demografice, dar si a tratamentelor eficace care contribuie la prelungirea vietii bolnavilor. Ritmul noilor contaminari s-a stabilizat, dupa ce a atins punctul cel mai inalt in anii '90.
Epidemia se extinde in unele regiuni
"Totusi, lupta impotriva SIDA trebuie sa se intensifice", a avertizat ONUSIDA in raportul emis in 2006. "Epidemia continua sa se extinda in unele regiuni si in anumite tari", a subliniat Achmat Dangor, director de comunicare al ONUSIDA. De exemplu, in tarile din fosta Uniune Sovietica epidemia se extinde "cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri".
India, care concentreaza doua treimi dintre persoanele infectate cu SIDA din Asia, a depasit Africa de Sud in valoare absoluta, iar epidemia se extinde si in China, in zone unde accesul medicilor este foarte dificil. In ciuda unor ameliorari in sase din 11 tari africane afectate puternic de maladie, numarul cazurilor de SIDA nu scade in Africa de Sud: 18,8% dintre adultii de aici sunt seropozitivi.
In tarile dezvoltate, eficacitatea incontestabila a celor mai recente tratamente si cocteiluri anti-SIDA este ingreunata de faptul ca aceasta boala este depistata tarziu, iar persoanele sarace nu au acces la tratament.
Tratament mai ieftin
Un punct pozitiv este faptul ca pretul tratamentului a scazut de la 10.000 de dolari la 150 de dolari pe an pentru medicamentele din ultima generatie. De asemenea, in tarile sarace exista acum de cinci ori mai multi bolnavi care au acces la tratament, 1,3 milioane de persoane in 2005 fata de 240.000 in 2001. Dar sase milioane de bolnavi au nevoie urgenta de aceste tratamente, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
SIDA sau sindromul imunodeficientei dobandite, este o maladie provocata de o infectie virala care ataca sistemul imunitar. Globulele albe sunt distruse, iar bolnavul poate cadea victima unor infectii "oportuniste", tuberculoza, pneumocitoza, toxoplasmoza, sau tumori canceroase de tipul sarcomului Kaposi.
Transmis pe cale sexuala, sangvina sau de la mama la copil (prin sarcina sau alaptare), virusul imunodeficientei umane, HIV, se instaleaza ca un parazit pe globulele albe, limfocitele T4 sau CD4, care dirijeaza sistemul imunitar. Dupa ce se multiplica, virusul distruge celula gazda si infecteaza alte celule, provocand o deficienta in sistemul imunitar.
SIDA apare in momentul in care numarul limfocitelor CD4 scade sub 200 pe milimetru cub, valoarea normala fiind de 800 - 1.000 pe milimetru cub. Multi seropozitivi nu sunt considerati bolnavi pentru ca, desi sunt purtatori de HIV, numarul de limfocite din organism este stabil. Tratamentul se administreaza pe tot parcursul vietii: chiar daca in urma unui tratament virusul nu mai este detectat in organism, el exista.
In anii '80, cercetatorii au crezut ca va fi foarte usor sa se creeze un vaccin impotriva acestui virus. Totusi, un vaccin cu adevarat eficace nu a fost inca descoperit, desi exista peste 30 de tratamente in diferite stadii de testare pe subiecti umani infectati.
Problema este ca virusul ataca celulele sistemului imunitar. Virusul sufera mutatii constante, fiind practic o tinta in miscare. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.