Principala propunere a Uniunii Europene este de a uniformiza regimul de publicare a tranzactiilor importante. In principal, se urmareste un control mai atent asupra tranzactiilor care se fac prin intermediul bancilor de investitii. Marile pachete de
Principala propunere a Uniunii Europene este de a uniformiza regimul de publicare a tranzactiilor importante. In principal, se urmareste un control mai atent asupra tranzactiilor care se fac prin intermediul bancilor de investitii. Marile pachete de actiuni nu sunt de obicei vandute prin tranzactie directa, ci sunt mai intai directionate spre o banca de investitii si abia apoi banca le scoate din nou la vanzare la Bursa. Pana in prezent, bancile aveau posibilitatea de a amana publicarea tranzactiei, pentru a proteja valoarea actiunilor. Masura era considerata necesara pentru a evita situatia in care banca de investitii facea o achizitie majora, dar nu mai apuca sa vanda actiunile deoarece tranzactia era publicata si alti actori de pe piata interveneau pentru a o bloca. Prin noile reglementari, Uniunea Europeana va cere crearea unui sistem unitar de publicare a tranzactiilor incepand din luna noiembrie. In consecinta, unele amanari ale publicarii tranzactiilor permise in prezent nu vor mai fi posibile, iar altele vor deveni legale de-abia din noiembrie. Noul sistem, denumit Mifid, are atat sustinatori, cat si critici, cei dintai spunand ca astfel tranzactiile vor fi mai transparente, ceilalti spunand ca bancile de investitii vor fi descurajate sa mai intervina pe unele piete. Dupa cum se explica intr-un material EUobserver, in cazul unor tranzactii foarte mari cum sunt privatizarile companiilor de stat, bancile de investitii vor putea intarzia publicarea mai mult decat este posibil in prezent la Bursa din Londra, dar mai putin decat la Berlin. Una dintre posibilele consecinte ale noilor regulamente este ca bancile de investitii vor achizitiona mai putine active in Germania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.