Anchetele ofiterilor de la Investigarea Fraudelor nu pot fi incununate prin trimiterea in judecata a infractorilor fara aportul procurorului coordonator, in ciuda tuturor probelor depuse la dosar si a investigatiilor de luni sau chiar ani de zile efe

Anchetele ofiterilor de la Investigarea Fraudelor nu pot fi incununate prin trimiterea in judecata a infractorilor fara aportul procurorului coordonator, in ciuda tuturor probelor depuse la dosar si a investigatiilor de luni sau chiar ani de zile efectuate de politisti. Este si cazul delapidarii SC Ardaf SA Dambovita de un grup de 11 persoane (dintre care doi erau chiar directorii societatii) cu peste un milion de euro. In ciuda tuturor dovezilor, Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita a dispus "scoaterea de sub urmarire penala", respectiv "neinceperea urmaririi penale", desi politistii cerusera, prin acest Parchet, declinarea competentei de cercetare in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.
In urma investigatiilor desfasurate in dosarul penal nr. 138954/2005, ofiterii de la Investigarea Fraudelor Dambovita au dispus inceperea urmaririi penale fata de directorul Ardaf Dambovita, Marius Pietricica (44 de ani din Targoviste), directorul adjunct al societatii Marius Cristian Stan (28 de ani, din Targoviste) si Ioan Igescu - administrator al societatii de intermediere in asigurari din acelasi municipiu, SC Transoceanic SRL, precum si fata de 10 inspectori si agenti de asigurari ai ARDAF, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare, abuz in serviciu, complicitate la savarsirea infractiunii de delapidare, fals intelectual si uz de fals.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2003-2005, cei doi directori, Pietricica si Stan, si-au instigat salariatii sa incheie polite de asigurare in numele si pe seama societatii de intermediere - Transoceanic SRL - fara ca aceasta firma sa desfasoare activitate de asigurare, neavand nici macar angajati in acest sens. Astfel, prin comisioanele acordate in mod fictiv societatii de intermediere in asigurari, ARDAF Dambovita a fost prejudiciata cu 7 miliarde lei vechi.
In acest caz, ofiterii de la Investigarea Fraudelor au propus declinarea competentei in favoarea DNA, prin Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, fata de Marius Pietricica si Ioan Igescu, acuzati de luare de mita, respectiv dare de mita, fapt recunoscut chiar de Ioan Igescu. El le-a declarat ofiterilor ca Pietricica i-a pretins zilnic bani, sustinand ca-i sunt necesari la organizarea unor protocoale, acordarea de comisioane si dezvoltarea activitatii de asigurare, astfel incat i-a dat aproximativ 50-70 la suta din comisioanele incasate.

3,4 miliarde - comisioane incasate fara a se incheia polite

In timpul efectuarii actelor premergatoare, ofiterii au stabilit ca, intre SC Ardaf SA sucursala Dambovita si SC Transoceanic SRL au fost incheiate contractele de agent nr. 1432/7.10.2003 si 3884/4.10.2004 precum si contractul de marketing nr. 5296/20.12.2004. Conform celor doua contracte de agent, activitatea de intermediere in asigurari trebuia sa se materializeze, in principal, in negocierea cotelor de prima de asigurare prevazute la conditiile de asigurare, completarea politelor de asigurare si decontarea acestora prin virament in contul Ardaf.
Potrivit anchetatorilor insa, in realitate Transoceanic nu a desfasurat astfel de activitati, directorul SC Ardaf impunand inspectorilor si agentilor din subordinea sa sa incheie asigurari in numele acestei societati intermediare, Transoceanic incasand comisionul aferent asigurarilor. Mai mult, pana in luna octombrie 2005, Transoceanic nu a avut ca obiect de activitate intermedierea in asigurari si nici agenti de asigurare angajati cu contract de munca sau de colaborare. Ofiterii au stabilit, de asemenea, ca in perioada 2003 - octombrie 2005, Transoceanic a incasat de la Ardaf comisioane de aproximativ 3,4 miliarde lei vechi, fara ca intermediarul in asigurari sa fi incheiat vreo polita sau sa incaseze vreo prima de asigurare.

Prejudiciu de peste 40 miliarde via Bucuresti

In urma extinderii cercetarilor, ofiterii au descoperit ca Marius Pietricica si Cristian Stan au actionat similar in complicitate cu o alta firma de intermediere in asigurari din Bucuresti. Astfel, la data de 13 decembrie 2003, intre Ardaf si SC Luiza Casa de Moda SRL s-a incheiat contractul de agent-persoana juridica nr. 2208, in baza caruia societatea din Bucuresti putea incheia contracte de asigurare in numele si pe seama Ardaf. Contractul prevedea modalitatile de decontare a sumelor incasate in numele Ardaf, de predare a centralizatoarelor cu polite de asigurare si a tuturor documentelor justificative intermedierii in asigurari. Pentru a preveni fraudarea societatii, pocedura Ardaf prevedea ca borderourile sa fie primite in original de la agent, insotite de copia contractului de asigurare.
Cu toate acestea, ofiterii au constatat ca Marius Pietricica si Cristian Stan, in complicitate cu reprezentantul legal al SC Luiza Casa de Moda SRL Bucuresti, au prejudiciat Ardaf Dambovita cu peste 40 miliarde lei vechi, prin confirmarea in fals a incasarii unor polite de asigurare. Cei trei au impiedicat astfel, cu stiinta, exercitarea de catre fima de asigurari a dreptului de actiune in regres fata de SC Luiza Casa de Moda SRL pentru nerespectarea unor clauze contractuale.
Prejudiciul a constat, de asemenea, in platile efectuate de catre SC Ardaf pentru daunele inregistrate in urma incasarii contravalorii a peste 1.000 de polite de asigurare de catre SC Luiza Casa de Moda SRL si nedepunerea acestora la asigurator. Potrivit declaratiilor date politistilor de catre sefa contabila Loredana Iacob, borderourile erau intocmite de Adriana-Dana Oncescu, Adriana Mariana Radulescu si Ionela Loredana Leca, dupa solicitarea confirmarilor de catre sucursalele Ardaf din tara, si cu stiinta celor doi directori Stan si Pietricica. Dupa ce SC Luiza Casa de Moda aducea borderourile originale, cele patru femei stergeau politele confirmate prin fax, dintre borderourile intocmite de ele.

Societatea de asigurari s-a constituit parte civila

Anchetatorii au mai constatat ca Ardaf Dambovita avea incheiate contracte de intermediere si cu SC Via Gen Asg SRL si SC Prima Asigurare Brocker SA (contracte de brockeraj) in baza carora intermediarii puteau incheia contracte de asigurare pentru Ardaf in schimbul unui comision. Verificarile au scos la iveala ca borderourile care fusesera completate initial de acesti doi intermediari, au fost modificate ulterior ca fiind incheiate de SC Luiza Casa de Moda SRL, agentul primind in baza acestora un comision necuvenit de la Ardaf de 17.837,48 lei noi. Ofiterii au stabilit, de asemenea, ca SC Luiza nu a predat imprimatele de regim special, ceea ce ar putea genera marirea prejudiciului. Asiguratorul considera ca motivul nepredarii politelor in alb este faptul ca acestea au fost incheiate, incasandu-se in baza lor sume de bani care n-au fost predate Ardaf. De altfel, prin plangerea inaintata la 29 decembrie 2005, SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 4.209.042,67 lei noi si 180 de dolari.

Ancheta finalizata prin SUP si NUP

Cele doua dosare au fost conexate, la 10 ianuarie 2006 fiind declinata competenta de cercetare in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie - prin Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, fata de Pietricica si Igescu. De asemenea, ofiterii au anuntat Parchetul cu privire la cercetarea penala a celorlalte opt persoane, Marius Cristian Stan, Dana Adriana Oncescu, Cristina Sanpetrean, Adriana Mariana Radulescu, Ionela Loredana Leca, Nicoleta Cismaru, Daniela Mihutescu si Diaconu Constantin.
La data de 26 iunie 2006 am solicitat in scris Parchetului de pe langa Tribunalul Dambovita, in conformitate cu prevederile Legii 544/2001 sa ne comunice in ce stadiu se afla ancheta. Stupoare. In ciuda tuturor probelor depuse la dosar de politisti, procurorii au dat SUP si NUP. "... dosarul a fost solutionat de unitatea noastra la data de 7 .06.2006, solutia dispusa fiind scoaterea de sub urmarire penala fata de Pietricica Marius, Stan Marius, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, fata de Igescu Ion, pentru instigare la delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, fata de Oncescu Adriana Dana, Sanpetrean Cristina, Radulescu Adriana Mariana, Leca Ionela Loredana, Cismaru Nicoleta, Mihutescu Daniela si Diaconu Constantin. Totodata, in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Iacob Loredana si Cazanescu Luiza sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata", sustine prim-procurorul Adrian Mihai in adresa nr. 1055/VIII/3/2006 pe care a trimis-o redactiei noastre. "Cercetarile efectuate au pus in evidenta faptul ca relatiile dintre sucursala Ardaf Dambovita si societatile de intermediere Transoceanic SRL Targoviste si SC Luiza Casa de Moda Bucuresti au fost de natura comerciala, fara consecinte din punct de vedere patrimonial, datorate savarsirii unor fapte penale", mai sustine seful Parchetului dambovitean, precizand ca din aceste motive nu s-a mai declinat dosarul spre solutionare DNA...

Inspectorii CSM verifica activitatea procurorilor

Fara alte comentarii, incheiem prin a face cunoscut faptul ca inspectia judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a demarat, inca de la sfarsitul lunii iunie, verificari asupra activitatii acestui Parchet, urmand a face publice rezultatele cercetarilor si, daca este cazul, de a sesiza comisiile de disciplina.
"Ca urmare a verificarilor efectuate la Parchetul de pe langa Judecatoria Pucioasa, plenul CSM a dispus efectuarea de verificari si la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, sub aspectul managementului exercitat la nivelul acestei unitati", ne-a declarat atunci judecatorul Cecilia Morariu, purtator de cuvant al CSM. Verificarile efectuate de inspectorii judiciari la Pucioasa au scos la iveala o serie de nereguli savarsite de procurori, inclusiv o posibila favorizare a infractorului. Din acest motiv, inspectorii CSM au sesizat Ministerul Public pentru continuarea cercetarilor. In ceea ce priveste Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, pe langa ancheta in cazul Ardaf, inspectorii judiciari au in vedere si punerea in libertate a lui Alexandru Radulescu, acuzat de tentativa de omor calificat si incalcarea regimului armelor si munitiilor.
Dosarul a fost preluat imediat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a cerut si obtinut un mandat de arestare preventiva pe numele fostului presedinte al Asociatiei Nationale a Fotbalistilor Amatori si Nonamatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.