Mai multe state europene au de suferit de pe urma normelor europene de liber acces al studentilor din statele membre UE la orice universitate de pe teritoriul Uniunii. Una dintre tarile care se declara cel mai afectata este Danemarca, ale carei unive
Mai multe state europene au de suferit de pe urma normelor europene de liber acces al studentilor din statele membre UE la orice universitate de pe teritoriul Uniunii. Una dintre tarile care se declara cel mai afectata este Danemarca, ale carei universitati sunt populate de foarte multi studenti suedezi. Studentii din tara vecina pot studia in Danemarca fara a fi impiedicati de bariera de limba si sunt atrasi de aceasta tara din cauza unor particularitati ale sistemului de invatamant.
Problema este ca, de multe ori, studentii straini ocupa prea multe dintre locurile universitatilor nationale. De exemplu, o treime dintre studentii de la Facultatile de Medicina din Danemarca sunt suedezi, ceea ce inseamna ca Danemarca nu va mai putea sa formeze atatia medici de cati are nevoie. Cel putin asa declara oficiali ai Ministerului Educatiei din Danemarca, citati intr-un material de pe EUobserver.
O situatie similara apare intre Belgia si Franta: 86% dintre studentii la Medicina Veterinara din Belgia sunt francezi. In fata acestei probleme, unele state membre au decis introducerea cotelor pentru studentii straini. Astfel, Austria a stabilit o cota de 25% pentru studentii straini prezenti la universitatile sale, masura menita mai ales sa contracareze numarul foarte mare de germani studenti la Medicina.
Conform acestei masuri, 20% dintre straini vor fi din state UE, iar 5% din alte state. Masura a fost declarata ilegala de o Curte Europeana, insa ministrul Educatiei austriac declara ca nu exista nici o incompatibilitate intre legislatia europeana si noua masura adoptata de austrieci. Faptul ca danezii pun si ei in discutie limitarea accesului strainilor la universitatile lor va duce la o dezbatere mai larga la nivel european. Ramane de vazut daca UE va alege mai multa integrare sau mai mult protectionism in acest domeniu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.