5 August 2006de Cristian Oprea

Lectura de 5 minute

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au totusi ceva in comun: amindoi sint in recuperare medicala. In timp ce presedintele aproape a scapat de suferinte si isi danseaza coloana, premierul se pregateste de operatie la genunchi.

Pe
Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au totusi ceva in comun: amindoi sint in recuperare medicala. In timp ce presedintele aproape a scapat de suferinte si isi danseaza coloana, premierul se pregateste de operatie la genunchi.

Pe cind Basescu se pregatea sa puna piciorul in America, premierul isi punea piciorul in ghips in urma unui accident de motocicleta. Tariceanu este nevoit sa poarte acum o orteza. Adica o proteza speciala pusa la genunchi care sa-l lase sa miste cit de cit piciorul, al carui menisc este zdrobit.

Gata de operatie

Doru Filipescu, de la Spitalul "Sfintul Ioan" din Bucuresti, medicul curant ortoped al premierului, spune ca pacientul sau va trebui operat la picior peste ceva timp, undeva prin toamna. In baza RMN (un fel de radiografie speciala, de mare finete) pe care Calin Popescu Tariceanu a facut-o la un cabinet privat, dr. Filipescu, supraspecializat in chirurgia laparoscopica a genunchiului, a constatat ca premierul sufera de o grava ruptura de menisc si de ligamente. Medicul de la Spitalul "Sfintul Ioan" spune ca trebuie sa astepte "resorbtia hematomului", adica disparitia cheagului de singe din zona afectata a piciorului si abia dupa aceea, Tariceanu va intra "sub cutit".

Il paste un transplant

In acest stadiu, singura recomandare medicala este aceea ca seful Executivului sa nu se sprijine pe piciorul sting si sa foloseasca, la deplasare, cirje sau cadrul metalic. Acum, dupa montarea ortezei, liderul PNL va putea sa-si miste putin piciorul. Doctorul Filipescu spera ca o parte dintre ligamentele de la piciorul lui Tariceanu sa se refaca singure pentru a avea cit mai putin de reconstruit pe cale chirurgicala la anuntata interventie. Mai ales in interiorul genunchiului, arata Doru Filipescu, se va recurge inclusiv la "transplant de ligamente" prin "autogrefa". Cu alte cuvinte, lui Tariceanu i se va taia zgirci dintr-un loc si i se va lipi in altul.

Sedinte cu putin curent electric

Recuperarea de dupa operatie va necesita un oarecare efort din partea premierului. Timp de cel putin o luna, el va trebui sa faca unele exercitii fizice, dupa care va intra la apa. Adica va trebui sa faca bai speciale, aplicatii locale cu ajutorul unor aparte care-i vor trimite curent electric in picior, gimnastica medicala de recuperare a mobilitatii piciorului. Va trebui sa reinvete sa mearga avind in vedere ca nici acum si nici in perioada imediat postoperatorie nu a avut si nici nu va avea nevoie "sa atinga pamintul" cu piciorul. Cum durerile in asemenea conditii sint mai atroce si decit cele suportate de Traian Basescu, dupa cum spun surse medicale, lui Tariceanu i se administreaza antiinflamatoare si analgezice. Important este ca stomacul premierului sa reziste, avind in vedere ca majoritatea antiinflamatoarelor sint agresive cu mucoasa gastrica si pot provoca ulcerul.

Imagine si prejudecata

Desi vrea sa fie activ si vine la birou, Tariceanu nu accepta cu nici un chip sa fie vazut de publicul larg cind merge. Ziaristii sint chemati in salile de declaratii oficiale dupa ce el se instaleaza si sint scosi inainte sa plece. Atitudinea lor are o explicatie, spun surse apropiate premierului: el nu vrea sa fie vazut suferind si miscindu-se mai greu. Chiar din seara accidentului, spun aceleasi surse, el a spus iritat ca nu ramine pe patul de spital pentru ca nu vrea sa semene "cu Basescu". Purtatorul de cuvint a Guvernului, Oana Marinescu, explica faptul ca premierul, desi "sta acasa", "primeste spre semnare corespondenta zilnica, documentele la zi". Ea recunoaste ca seful sau "ia analgezice" si arata ca acesta tine legatura, prin liniile telefonice speciale instalate mai de mult la locuinta, cu ministrii.

Danseaza din coloana

Si seful statului a avut in aceasta primavara probleme de sanatate. Traian Basescu a fost operat la coloana la Viena, de unde a plecat citeva zile mai tirziu pe picioarele lui, dar cu un pas mai greoi. Pas greoi care s-a mai putut vedea doar de doua ori: la iesirea pentru sedinta de guvern si la cea pentru vizita in Franta. Ultimele iesiri publice, nu doar cea din SUA, dar mai ales cea de la mitingul aviatic unde s-a cocotat pe avioane militare, dar si reprizele de dans din timpul escapadelor pe litoral, au aratat un presedinte partial recuperat. Daca la asta se mai adauga si informatia potrivit careia si-a scos centura lombara, se pare ca Traian Basescu nu mai are mari probleme.

Balet prezidential

Zilnic, cam inca un an, el va trebui sa faca exercitii fizice pentru definitivarea recuperarii medicale. Aplecari usoare, fandari, rotiri ale picioarelor stind in sezut. Nu are voie nici acum sa se intoarca din trunchi, ci doar cu totul si nu are voie sa ridice greutati. Asa ca gestul de joi seara, de pe faleza din Mamaia, cind a ridicat copii in brate, s-ar putea sa nu-i priasca. Un lucru nu stim insa: daca a mai fost la anuntatele controale la Viena si la cele de la Elias. Nici el si nici serviciul sau de presa nu au spus nimic despre acest lucru.

Si Basescu s-a electrocutat usor

Basescu a incercat pe propria-i piele senzatiile provocate de "aplicatiile" medicale cu electricitate. Pe salele sefului statului se puneau niste placute legate cu un cablu de un aparat care genera atit curent electric cit era nevoie pentru recuperarea zonei bolnave. Senzatia era de furnicaturi si de vibratie. Apoi, cu miinile si picioarele asezate fiecare in cite o cada mica, cu apa, i se administra iar curent electric slab. El a mai facut si alte tratamente de fizioterapie.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.