A rasturna socialismul nu e o operatie ideologica. Socialismul romanesc n-a fost o idee impusa de fanatici iluminati, ci triumful unei formule de autoexploatare nationala.

Bezmetic si incompetent, socialismul nostru a incaput perfect i
A rasturna socialismul nu e o operatie ideologica. Socialismul romanesc n-a fost o idee impusa de fanatici iluminati, ci triumful unei formule de autoexploatare nationala.

Bezmetic si incompetent, socialismul nostru a incaput perfect in ignoranta desucheata a cuplului Ceausescu. Intr-un singur punct, mare cit natiunea, a fost socialismul o capodopera indestructibila: in tehnica de devastare sociala. Un grup mic s-a substituit statului si a interzis existenta cetateanului. Intreg universul national, incepind cu soaptele personale si incheind cu resursele minerale, a devenit proprietatea acestui grup care a decis, dupa un vechi model de autism pradator, ca tara are populatie, nu societate, si ca aceasta e datoare sa colaboreze sau sa se duca naibii. Fara societate, dar cu un comando bine inarmat de stapini, Romania a incetat sa mai aiba istorie si a preluat evenimentele dictate de nevoile grupului conducator: revolutia, care a inlocuit un decor ideologic optional, si democratia, care a pastrat pozitia dominanta a organizatorului. Prin urmare, problema Romaniei e tocmai aceasta balama ipocrita, locul in care lumea veche face jonctiunea cu lumea noua. Singura terapie e un atac dur si precis asupra puntii care insista sa uneasca trecutul de prezent. Aici se afla capitalurile si pozitiile politice care mentin Romania in formula de exploatare nationala de tip comunist. Asa, de pilda, Dinu Patriciu, personajul care a finantat PSD din pozitia de liberal de serviciu, functie in care a fost repartizat de adevaratii sai parinti: cei care i-au permis sa paraziteze statul si au incasat, la schimb, cadavrul liberalismului romanesc.

Campania de deconspirare a informatorilor, mai ales printre ziaristi: inca o cheie care nu deschide. Aceasta campanie, care are totusi meritul de a descrie detaliat despotismul Securitatii, nu va reusi sa avarieze cea mai abjecta organizatie pe care a cunoscut-o istoria Romaniei. Cind va fi publicata si lista ofiterilor de Securitate, surpriza va fi urmata de un nimic detunator. Ce poate pati un fost ofiter de Securitate? Va pierde el locul pe scena publica, asa cum il pierd, acum, ziaristii deconspirati? Bestiile obscure merita puscarii obscure. Insa justitia romana nu poate judeca nici un delict peste furtul unei gaini mai aratoase.

Sistemul se va clatina numai o data cu personalul de serviciu. Proiectilul fatal a plecat in directia buna, pe 24 iulie, cind CSAT a votat desecretizarea asa-ziselor dosare de siguranta nationala. Proiectilul e pe drum, dar nimic nu spune ca el va ajunge la tinta. Ce sint faimoasele mii de dosare de siguranta nationala? Problemele de siguranta nationala ale Romaniei incap intr-o fraza: tineti aproape de Occident, feriti-va de mareea gazoasa ruseasca si de negutatorii arabi. In rest, dosarele de siguranta nationala sint vizuina sigilata in care si-au pitit biografiile oamenii din centrul politic de comanda. Reactia la propunerea presedintelui Basescu spune tot. Institutiile statului si-au definit dependenta de clanul comunist si de aura sa postcomunista. Parlamentul a plonjat disperat, incercind sa-i mentina in post pe fostii sefi ai serviciilor secrete. Reinstalati, ei vor deveni groparii dosarelor de siguranta nationala. Radu Timofte, Ion Stan, Radu Stroe si alte stele vorbitoare ale jurisprudentei democratice au descoperit ca desecretizarea e ilegala. Sistemul a recurs la blocajul prin perversiune democratica: apelul la procedura. Predarea dosarelor are nevoie de un tunel premergator de comisii si metodologii. Si mai fatis reactionar a fost Guvernul. Primul-ministru a votat cu mina lui desecretizarea dosarelor, in sedinta CSAT. Apoi a condus o sedinta de guvern in care problema n-a figurat pe ordinea de zi. Desecretizarea poate fi grabita de o simpla hotarire de guvern. Din acest motiv, hotarirea nu va exista.

C. P. Tariceanu si-a pus piciorul in ghips dupa un accident mult mai complicat decit se crede. In ciocnire a fost implicata si fantoma generalului Stanculescu. Romania a atins cea mai joasa si mai reala treapta a existentei sale postcomuniste. Eliberarea se amina. Stimati si dezmosteniti cetateni ai Romaniei, in tara fara revolutie a inceput contrarevolutia!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.