Medicii de familie, specialistii din ambulatoriu si centre medicale pot intra in curand in posesia cabinetelor in care activeaza. Astfel, incepand cu data de 15 august vor demara procedurile prin care administratiile locale vor face publice spatiile

Medicii de familie, specialistii din ambulatoriu si centre medicale pot intra in curand in posesia cabinetelor in care activeaza. Astfel, incepand cu data de 15 august vor demara procedurile prin care administratiile locale vor face publice spatiile ce urmeaza a fi vandute catre cadrele medicale. Potrivit Mediafax, Adrian Neacsu, seful Autoritatii de Sanatate Publica a Capitalei, a declarat ca, de la jumatatea lunii august, primariile de sector si cea a municipiului vor afisa, pe site-urile institutiilor, cabinetele care urmeaza sa fie privatizate. "Tin foarte mult ca doctorii sa devina stapanii cabinetelor, pentru ca numai asa vor fi interesati sa le doteze'', a mai spus directorul Neacsu.

Spatiile vechi vor fi mai ieftine

La nivel national sunt peste 16.000 de doctori care se inscriu in categoria vizata de masura, dintre care aproape 12.000 sunt medici de familie in contract cu Casele de asigurari de sanatate. Numai in Capitala sunt aproape doua mii de medici care ar putea cumpara cabinetele in care isi desfasoara activitatea. Pretul de vanzare al spatiului medical se stabileste diferentiat, pe categorii de localitati, conform legii privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - sectiunea a IV-a "Reteaua de localitati", cu modificarile ulterioare, prin stabilirea de preturi maximale, dupa cum urmeaza: a - pentru localitatile de gradul 0, municipiul Bucuresti, 70 euro/mp; b - pentru localitatile de rangul I, 50 euro/mp; c - pentru localitatile de rangul II, 40 euro/mp; d - pentru localitatile de rangul III, 30 euro/mp; e - pentru localitatile de rangul IV, 20 euro/mp; f - pentru localitatile de rangul V, 15 euro/mp. Preturile stabilite pot fi diminuate de catre comisie cu cate 10%, daca cladirea este mai veche de 30 de ani sau daca spatiul este situat intr-o localitate cu deficit de medici. In cazul in care proprietarul spatiului si terenului aferent nu detine intreaga documentatie necesara vanzarii, termenul poate fi prelungit pana la maximum 60 de zile. Potrivit legii, pretul de vanzare al spatiilor se va plati de cumparator la incheierea contractului sau, in conditiile OUG, in rate.

Si cadrele conexe pot fi beneficiare

Au dreptul sa cumpere spatiile medicii, medicii dentisti, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica ce desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice/institutiile de invatamant superior medical, care, detinand in mod legal spatiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale sau desfasoara activitati de invatamant superior medical. Spatiile medicale care se afla in sediile Consiliilor Locale si Judetene, regiilor si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, scolilor si altor institutii publice pot fi vandute numai cu acordul expres al proprietarului.

Conditii

Spatiile medicale cumparate nu pot fi folosite decat pentru activitati medicale si/sau pentru activitati conexe actului medical. Spatiile dobandite nu pot fi instrainate, inchiriate sau folosite de cumparator pentru alte activitati decat in scopul desfasurarii activitatii medicale, activitatii de invatamant superior medical si/sau activitatilor conexe actului medical.
La cererea noului proprietar, destinatia spatiului medical poate fi schimbata numai cu acordul conform al directiei de sanatate publica, al Colegiului Medicilor din Romania sau al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, dupa caz, al Consiliului Judetean sau al Consiliului Local si al Casei de asigurari de sanatate (in cazul in care cabinetul se afla in relatie contractuala cu casa judeteana de asigurari de sanatate). Spatiul dobandit poate fi instrainat, cu schimbarea destinatiei, numai daca consiliul judetean sau consiliul local, dupa caz, nu a optat in scris pentru a redeveni proprietarul spatiului. In cazul in care Consiliul Judetean sau Consiliul Local opteaza pentru redobandirea spatiului, vanzarea se face la pretul initial, actualizat cu indicele mediu al inflatiei, la care se adauga contravaloarea imbunatatirilor aduse spatiului, pentru care exista documente fiscale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.