2 August 2006de Liviu Florea

Lectura de un minut

Romania va trimite in ianuarie 2007, programul privind indeplinirea criteriilor de la Maastricht, referitoare la indeplinirea obligatiilor pe care statul roman trebuie sa le realizeze pentru adoptarea euro, se arata intr-un comunicat al Comisiei Nati
Romania va trimite in ianuarie 2007, programul privind indeplinirea criteriilor de la Maastricht, referitoare la indeplinirea obligatiilor pe care statul roman trebuie sa le realizeze pentru adoptarea euro, se arata intr-un comunicat al Comisiei Nationale de Prognoza, remis NewIn.
In cazul in care procesul de aderare la factorul european nu va avea loc la 1 ianuarie 2007, proiectul va fi trimis in prima luna postaderare.
Pentru a adopta moneda unica europeana, statele membre trebuie sa aiba un deficit bugetar sub 3% din PIB, dar si o datorie publica totala care sa nu depaseasca 60 de procente din Produsul Intern Brut, in anul adoptarii euro. Totodata, rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale, media inflatiei din trei state membre, cu cel mai mic nivel inflational.
Pentru a adopta moneda europeana, tara solicitanta trebuie sa aiba o rata a dobanzii la titlurile pe 10 ani, care sa nu depaseasca cu mai mult de doua puncte procentuale, dobanda medie a titlurilor de stat a trei tari cu cele mai mici dobanzi. De asemenea, statul respectiv se obliga sa mentina stabilitatea cursului de schimb, intr-o banda de plus/minus 15%, pentru o perioada de minimum doi ani.
"Grupul de lucru a pregatit baza de date pentru determinarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice, a evaluat masurile luate pentru asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice, a evaluat masurile luate pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a sistemului public de pensii in conditiile introducerii sistemului fondurilor de pensii administrate privat si a proiectat un scenariu alternativ de dezvoltare cu evidentierea principalelor domenii cu volatilitate ridicata la schimbarile din mediul intern si extern", se arata in comunicatul CNP.
Toate statele care s-au integrat in UE in 2004, sau vor adera in viitor, sunt obligate sa adopte moneda europeana.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.