Domnilor fosti presedinti, dumneavoastra credeti ca mai valorati astazi mare brinza?

Capriciile istoriei recente, dar mai ales o initiativa a Politehnicii bucurestene i-au plasat zilele trecute la aceeasi tribuna pe Emil Constantinescu
Domnilor fosti presedinti, dumneavoastra credeti ca mai valorati astazi mare brinza?

Capriciile istoriei recente, dar mai ales o initiativa a Politehnicii bucurestene i-au plasat zilele trecute la aceeasi tribuna pe Emil Constantinescu si pe Ion Iliescu. Cindva dusmani neimpacati, astazi vecini la peluza politicii romanesti, cei doi ex-presedinti ai Romaniei au evoluat - in felul lor - la dezbaterea numita "Inspiratie, Initiativa, Fler, Instict vs Reteta unui lider".

Nu ne-au spus nimic nou, dar asta nu e deloc ceva rau. In privinta capacitatii lor de a propune si de a duce la capat proiecte politice realiste si umane, ne-am lamurit de mult. Asa incit faptul de a nu ne fi surprins nici de aceasta data il putem incadra in binecuvintata categorie denumita plastic de americani "no news, good news".

Cei doi s-au certat intre ei - au scris la unison ziarele. Probabil ca daca nu ar fi facut-o, presa tot ar fi scris despre unul dintre putinele momente in care cei doi s-au aflat la aceeasi masa, insa pesemne ca spatiul dedicat ar fi fost mai mic. Ba chiar, spun unele relatari, Emil Constantinescu ar fi ajuns pina intr-acolo incit, nervos ca Ion Iliescu l-ar fi facut membru de partid al Universitatii, ar fi tipat la cel pe care l-a precedat, una si aceeasi persoana cu cel care i-a succedat, la Cotroceni. Doar elemente de efect - la care auditoriul a ris copios si a aplaudat zgomotos -, acum, cind o disputa intre cei doi trebuie tratata cel mult cu un zimbet intelegator.

Intr-un singur punct au fost de acord fostii sefi de stat ai Romaniei: atunci cind l-au atacat pe actualul presedinte, Traian Basescu. Nici aceasta pozitie de consens nu aduce vreo noutate, desi background-ul atitudinilor celor doi difera destul de mult. Daca Ion Iliescu isi scrie memoriile si nu mai asteapta nimic, Emil Constantinescu - cel care si-a scris un fel de memorii pe cind era chiar ocupantul functiei numarul unu in stat - este membru al unei specii de politician marginal care supravietuieste, mediatic mai ales, raportindu-se aproape de fiecare data la presedintele Basescu.

In prima instanta, e firesc gindul ca a asculta locurile comune cu care cei doi si-au mitraliat publicul de la Scoala de Vara a studentilor politehnisti echivaleaza cu administrarea unei injectii benevole de plictiseala. Poate fi insa si un cistig in provocarea unor momente de un asemenea rang. Flerul celor care au organizat aceasta dezbatere ar trebui sa le spuna ca "reteta unui lider" se prepara si inventariind exemplele cele mai rasunatoare de rateuri in aceasta zona, pentru a nu le mai repeta. Comentariile sint libere vizavi de prestatia publica a celor doi fosti presedinti, dar faptele sint sacre in aceasta privinta: ambii au ratat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.