Ministrul Economiei a avansat aceasta prognoza motivind cu preturile-record ale titeiului.

Pretul gazelor naturale din import va ajunge la 300 de dolari mia de metri cubi pina la sfirsitul anului, a declarat marti, pentru televiziunea
Ministrul Economiei a avansat aceasta prognoza motivind cu preturile-record ale titeiului.

Pretul gazelor naturale din import va ajunge la 300 de dolari mia de metri cubi pina la sfirsitul anului, a declarat marti, pentru televiziunea Money Channel, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Pretul gazelor din productia interna va ramine acelasi, a spus ministrul.

In opinia sa, cresterea pretului gazelor de import era de asteptat in conditiile in care pretul petrolului a depasit anul acesta maxime istorice. Romania a cumparat iarna trecuta gaze de import la pretul de 280-285 de dolari/1.000 mc.

Contractele de achizitie a gazului au stirnit un razboi politic, chiar presedintele Basescu acuzind faptul ca Romania plateste cel mai mare tarif pentru gazele importate. In replica, Seres a spus atunci ca Romania nu plateste nici mai mult, nici mai putin decit celelalte tari europene.

Necesarul de gaze al Romaniei depaseste 18 miliarde de metri cubi anual, 40% din aceasta cantitate fiind achizitionata din import, de la principalul furnizor al Europei, Gazprom. Gazul nu este insa importat direct, ci prin intermediari. Dintre aceste companii, cea care are cel mai mare contract cu Gazprom (incheiat cu scopul de a vinde gaz rusesc pe piata romaneasca) este Conef, companie care face parte din grupul care controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.