Datele anuntate ieri de INS privind deficitul comercial la sase luni difera usor fata de informatiile difuzate la finele saptamanii trecute de Ministerul Economiei si Comertului, care indicau un deficit de 5,81 miliarde euro, in crestere cu 38,3%, po
Datele anuntate ieri de INS privind deficitul comercial la sase luni difera usor fata de informatiile difuzate la finele saptamanii trecute de Ministerul Economiei si Comertului, care indicau un deficit de 5,81 miliarde euro, in crestere cu 38,3%, potrivit Mediafax. Astfel exporturile FOB au crescut cu 20,3%, la 12,668 miliarde euro, in timp ce importurile CIF au avansat cu 25,3%, ajungand la 18,475 miliarde euro.
Ministerul Economiei a anuntat ca exporturile FOB au insumat 12,67 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 18,48 miliarde euro. Totodata exporturile FOB in luna iunie au fost 2,28 miliarde euro, fiind mai mari cu 22,1% fata de luna iunie 2005 si mai mici cu 1,3% fata de luna mai 2006. Importurile CIF au totalizat 3,451 miliarde euro, inregistrand un avans de 21,5% fata de luna iunie 2005.
Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata. Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international. Totodata exportul romanesc in Norvegia a crescut de aproape trei ori in primele cinci luni ale anului, de la 42 milioane euro, in perioada similara din 2005, la 125 milioane, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza. Circa 90 la suta din importurile Norvegiei din Romania sunt reprezentate de produsele industriei transporturilor, in special nave de transport. In 2005 valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de circa 224 milioane euro (283 milioane dolari), dintre care peste 100 milioane au reprezentat exporturi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.