Politicienii de la Tel Aviv au anuntat un armistitiu de 48 de ore in sudul Libanului, insa armata a spus ca isi rezerva dreptul sa raspunda militar actiunilor Hezbollah.

Israelul a trimis ieri mesaje confuze comunitatii internationa
Politicienii de la Tel Aviv au anuntat un armistitiu de 48 de ore in sudul Libanului, insa armata a spus ca isi rezerva dreptul sa raspunda militar actiunilor Hezbollah.

Israelul a trimis ieri mesaje confuze comunitatii internationale prin declaratiile contradictorii ale oficialilor civili si militari. Ca urmare a condamnarii la ONU a atacului singeros de la Cana, Israelul a fost nevoit sa faca un pas inapoi, luind astfel nastere anuntul care, cel putin in prima faza, a multumit majoritatea statelor implicate in dezamorsarea conflictului. Oficialii israelieni au anuntat ca vor pune capat pentru 48 de ore oricarui atac aerian in sudul Libanului, insa au fost imediat contrazisi de militari. "Ca om al pacii, afirm ca ne este interzis sa acceptam intrarea in vigoare a unei incetari imediate a focului", a declarat Amir Peretz, ministrul israelian al Apararii. "Sintem decisi sa cistigam aceasta batalie cruciala pentru caminele noastre", a adaugat Peretz. Totodata, oficialii israelieni au acordat un termen de 24 de ore tuturor locuitorilor din Libanul de Sud pentru a parasi regiunea.

ONU, indignata

Cele 15 state care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU au adoptat ieri o rezolutie, care exprima "socul si dezamagirea" fata de atacurile de la Cana, soldate cu moartea a 54 de civili. "CS al ONU este extrem de surprins si de bulversat de bombardamentele desfasurate de fortele de aparare israeliene asupra unui imobil rezidential de la Cana, in sudul Libanului, care au provocat moartea a zeci de civili, in special copii, si ranirea multor altora", se afirma in declaratia citita de Jean-Marc de La Sabliere, ambasadorul Frantei la ONU, tara care detine presedintia organizatiei.

ONU nu a cerut incetarea imediata a focului, propunerea de rezolutie fiind respinsa de SUA, insa a anuntat ca "Consiliul lucreaza in regim de extrema urgenta la un proiect de pace pe termen lung". Kofi Annan, secretarul general al ONU, a avut un discurs extrem de virulent la adresa atacurilor israeliene asupra civililor libanezi. La rindul lor, treizeci de state musulmane si-au dat intilnire in Malaiezia, in cadrul unui summit menit a pune si mai multa presiune asupra Tel Avivului.

Propunerea americana

Pozitia adoptata ieri de Condoleezza Rice a fost mult mai dura decit se asteptau analistii.

Ea a anuntat ca va cere CS al ONU sa adopte saptamina aceasta o rezolutie care sa impuna o incetare a focului si sa permita desfasurarea unui contingent de mentinere a pacii in sudul Libanului. Guvernul de la Ierusalim "este sigur ca acordul de incetare a focului intre Israel si Hezbollah va putea intra in vigoare dupa desfasurarea trupelor internationale la frontiera dintre Israel si Liban", a precizat o sursa politica israeliana pentru Reuters.

Surse americane au anuntat ca cel tirziu la inceputul saptaminii viitoare trupele ONU ar putea fi desfasurate in zona. Insa, cel putin pina atunci, Israelul si-a rezervat singur dreptul de a continua bombardamentele asupra tintelor Hezbollah.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.