Suma reprezinta bugetul total al manifestarilor culturale incluse in Programul "Sibiu - Capitala Europeana 2007". Potrivit comisarului pentru programul amintit, Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), citat de Media
Suma reprezinta bugetul total al manifestarilor culturale incluse in Programul "Sibiu - Capitala Europeana 2007". Potrivit comisarului pentru programul amintit, Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), citat de Mediafax, "din aceasta suma, MCC va propune Guvernului sa cuprinda in Legea bugetului de stat pe 2007 cifra de 17,5 milioane de lei (175 de miliarde lei vechi)". De altfel, MCC va semna astazi, la Sibiu, un protocol prin care se angajeaza sa finanteze cu circa 17,5 milioane de lei organizarea programelor culturale care se vor desfasura in cadrul Programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", precizeaza aceeasi sursa. "Noi plecam de la ideea ca si Consiliul Local, si Consiliul Judetean Sibiu isi vor asuma sume egale in acest sens", a mai spus Sergiu Nistor.
Pana la aceasta data, ministerul a selectat 170 de proiecte culturale propuse de operatorii culturali si organizatiile non-guvernamentale pentru a se desfasura in cadrul programului "Sibiu - Capitala..." In plus, alte cinci proiecte culturale sunt prevazute a se realiza in parteneriat cu Luxemburg, capitala culturala asociata Sibiului in 2007. Dar pentru ca nici un proiect nu se poate concretiza decat printr-o finantare adecvata, 20% din costurile acestora, mai exact 7,3 milioane lei, vor fi suportate de cei care le-au propus. La aceste sume se mai adauga banii pe care MCC trebuie sa ii aloce pentru promovarea programului, respectiv circa un milion de euro. Tot in acest scop, al promovarii programului la nivel national si international, Uniunea Europeana ar putea asigura 1,5 milioane de euro, conform acordului intre Consiliul si Parlamentul European asupra cadrului bugetar UE in perioada 2007-2013.
Aparent, cifrele care exprima sumele destinate manifestarilor ce urmeaza sa se desfasoare anul viitor in cadrul Programului "Sibiu - Capitala Europeana 2007" par sa socheze prin numarul impresionant de zerouri. In realitate, tinand cont atat de incarcatura istorica si patrimoniala a spatiului ales sa prefateze aderarea Romaniei la UE, cat si de amploarea actiunilor si diversitatea proiectelor care se vor derula pe parcursul unui intreg an, bugetul manifestarilor culturale de la Sibiu este - dupa unele voci avizate - pur si simplu simbolic. Altii, dimpotriva, sunt tentati sa se lanseze in afirmatii cu tenta catastrofica, de genul "unde vom ajunge?!". Pana una, alta autoritatile romane au inteles ca imaginea noastra in lume este aceea care trebuie sa spulbere toate suspiciunile si afirmatiile tendentioase ce ne "arunca", volens-nolens, in lumea a treia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.