Scuzandu-se ca nu a fost instiintata in scris de Guvern pentru a demara controlul asupra modului in care au fost vandute de catre RA-APPS unele dintre imobilele aflate in administrare, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) su

Scuzandu-se ca nu a fost instiintata in scris de Guvern pentru a demara controlul asupra modului in care au fost vandute de catre RA-APPS unele dintre imobilele aflate in administrare, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) sustine ca nu are atributii pentru a derula astfel de verificari.
"Nu avem nici un comunicat in scris prin care Autoritatea dobandeste atributii de constatare si sanctionare pentru nerespectarea legilor privind transferul de proprietate a imobilelor aflate in administrarea RA-APPS", au declarat, citati de Mediafax, reprezentanti ai Biroului de presa al ANRP.
Potrivit ministrului delegat al Autoritatii de Control, Cristian David, verificarile efectuate la RA-APPS privind modalitatea de restituire, inchiriere sau vanzare a unor imobile/terenuri, in perioada 2001 - 2005, au evidentiat ca o parte dintre cererile de restituire au fost respinse. Motivele respingerii sunt, potrivit raportului prezentat recent Guvernului, faptul ca solicitantul nu ar avea suficiente acte doveditoare, desi acestea existau in dosarul depus, sau situatiile in care dupa respingerea solicitarilor de catre RA-APPS, imobilele au fost instrainate unor alte persoane.
In urma acestor concluzii, Guvernul a decis efectuarea unui control la RA-APPS de catre ANRP, institutie cu atributii in constatarea si sanctionarea contraventiilor pentru nerespectarea legii privind transferurile de imobile, terenuri si constructii care fac obiectul revendicarilor.

Incalcarea dreptului la proprietate

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg are pe rol o serie de cauze in care statul roman este dat in judecata pentru tergiversarea retrocedarii sau nerestituirea fostelor imobile nationalizate. In cele mai multe cazuri, stabilind ca s-a incalcat dreptul la proprietate, prevazut in Conventia Europeana, CEDO a obligat Guvernul roman la plata unor daune materiale echivalente cu valoarea imobilului revendicat sau restituirea acestuia in natura. La toate acestea, in majoritatea cauzelor, se adauga daunele morale si plata cheltuielilor judiciare. Toate acestea ar putea fi evitate sau macar diminuate daca ANRP si-ar indeplini atributiile...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.