Producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline este convins ca a pus la punct vaccinul contra virusului gripei aviare H5N1 si ca il va putea produce in cursul lui 2007, relateaza BBC online. Vaccinul s-a dovedit eficient in 80% din cazuri in ti
Producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline este convins ca a pus la punct vaccinul contra virusului gripei aviare H5N1 si ca il va putea produce in cursul lui 2007, relateaza BBC online. Vaccinul s-a dovedit eficient in 80% din cazuri in timpul testelor clinice efectuate in Belgia, a anuntat, ieri, grupul farmaceutic britanic. In cazul a patru pacienti din cinci, din cei 400, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, care au fost injectati cu doza minima (3,8 micrograme), a fost constatata o reactie imunitara pozitiva. "Rezultate favorabile la acest nivel de dozaj nu au mai fost raportate pentru nici un alt prototip de vaccin testat pana in prezent", au precizat reprezentantii GlaxoSmithKline. Grupul farmaceutic urmeaza sa publice rezultatele testelor sale si sa solicite autoritatilor sanitare, in lunile urmatoare, autorizarea vaccinului.
Unul dintre principalii rivali ai GlaxoSmithKline, grupul farmaceutic francez Sanofi Aventis, a reusit, la randul sau, crearea unui prototip de vaccin contra H5N1, care s-a dovedit insa eficient numai in doze mari - in cazul pacientilor tratati cu doua doze a cate 7,5 micrograme. Companiile farmaceutice incearca de mai multa vreme sa puna la punct un astfel de vaccin din cauza temerilor ca H5N1 ar putea suferi mutatii, in combinatie cu tipurile umane de gripa, si sa se transmita de la om la om. Din 2003 s-au inregistrat 133 de decese din randul celor 231 de persoane care au contactat virusul. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.