La Universitatea din Sofia - cea mai veche institutie de invatamant superior din Bulgaria - va fi creat un muzeu al... fituicilor si al altor metode de copiere la examene - informeaza cotidianul "Novinar", consultat de Rompres. Ideea apartine decanul
La Universitatea din Sofia - cea mai veche institutie de invatamant superior din Bulgaria - va fi creat un muzeu al... fituicilor si al altor metode de copiere la examene - informeaza cotidianul "Novinar", consultat de Rompres. Ideea apartine decanului Facultatii de Istorie, prof Ivan Ilcev, care a prins la examenele de admitere din acest an 27 de persoane care copiau. Cea mai raspandita metoda de a insela vigilenta dascalilor este in continuare fituica de hartie, denumita in bulgara "pistov" (pistol) - o bucatica de hartie lunga si ingusta, impaturita ca o armonica.
"Niciodata nu am fost in stare sa inteleg cum pot fi citite literele atat de marunte cu care sunt scrise aceste fituici si de cat de mult timp e nevoie pentru a le pregati" - spune profesorul. In timpul indelungii sale activitati pedagogice prof Ilcev a intalnit fituici ascunse in dresurile fetelor, foi prinse cu elastic care revin automat in buzunar, texte lungi scrise pe brate, foi cu inscrisuri codificate, a caror descifrare e mai dificila decat invatarea unui subiect de examen. Odata cu progresul tehnic, in ultimii ani au inceput sa se foloseasca masiv telefoanele celulare si player-ele MP3, un urias salt tehnologic fata de, spre exemplu, situatia din anii '70 cand se incerca dictarea raspunsurilor prin pereti, din incaperi alaturate. El considera ca mobilele folosite ca procedeu necinstit ar trebui confiscate. In acest an, examinatorii au intalnit doua lucrari absolut identice. Interesul pentru ele a fost starnit de folosirea in ambele a unui cuvant neobisnuit. Autorii nu au fost prinsi asupra faptului, iar cele doua lucrari, considerate nule, vor ajunge la muzeu. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.