Omar Hayssam a plecat din Romania pentru ca ii venise vremea. Stia prea multe si putea incepe sa vorbeasca. Nici de-a teroristii nu ne mai putem juca.

Lipit, ca Ulise si ai sai, de burta unor oite, O. Hayssam ne-a parasit. Miorita laie
Omar Hayssam a plecat din Romania pentru ca ii venise vremea. Stia prea multe si putea incepe sa vorbeasca. Nici de-a teroristii nu ne mai putem juca.

Lipit, ca Ulise si ai sai, de burta unor oite, O. Hayssam ne-a parasit. Miorita laie plinge iarasi. Suspectat de terorism si de inscenarea rapirii jurnalistilor romani in Irak, Hayssam era cel mai important trofeu cistigat in concursurile antiteroriste autohtone. Hayssam a alunecat lin spre libertate cu complicitatea unui lung lant de verigi institutionale: Justitia, SRI, SIE, Politia, IML, Vama, cu siguranta si altele. Bine infipt in structurile de informatii, a fost suspectat si dovedit ca a avut afaceri mocirloase cu citiva granguri din PSD, cu apropiati ai fostului director al SIE Gheorghe Fulga, cu fiul fostului sef al IGP Dumitru Sorescu, cu fosti mahari ai Securitatii si ai nomenclaturii comuniste. Din 1995 pina in 2005 au fost trimise autoritatilor 88 de note informative referitoare la Hayssam. Tacere. Sub o asemenea umbrela institutionala a facut si ultimii pasi pe sol romanesc. Nu e singurul caz. Tocmai ne transmite bezele dinspre cantoane helvete Zaher Iskandarani aflat si el cu un dosar greu pe rol si care ar fi parasit Romania aproape simultan cu Hayssam. Pam, pam. Partener de afaceri cu Hayssam si alt disparut in plin proces este Ristea Priboi, una dintre capatinele spionajului ceausist. Pe 25 mai 2002, cu doua zile inainte ca Parchetul sa anunte redeschiderea dosarului in care era acuzat de complicitate la contrabanda, Adrian Tarau pleaca nestingherit in strainatate, devenind un prosper om de afaceri in Statele Unite. De sub un maldar de dosare penale a levitat in Suedia Gregorian Bivolaru. Acuzat de numeroase infractiuni economico-financiare, afaceristul Sever Tcaciuc pleaca din Romania in 28 februarie 2003, cu trei ore inainte ca politistii suceveni sa solicite interzicerea iesirii acestuia din tara. Teroristi, contrabandisti, mari evazionisti fiscali sint scapati printre degete de un sistem ciuruit de coruptie si alte interese murdare. Presedintele Traian Basescu are dreptate: sistemul e ticalosit, iar institutiile statului baltesc in mediocritate. Ceea ce seful statului poate ca va pricepe macar acum este ca mare parte dintre ticalosii vin dinspre serviciile secrete care l-au tradat cind ii este lumea mai draga: cu citeva zile inainte de intilnirea cu presedintele George Bush caruia se va stradui sa-i explice cum lupta Romania impotriva terorismului si cit de bine ii sint securizate granitele prin exemplul proaspat al unui terorist care o zbugheste din tara pe o balta ruseasca, intr-un vesel behait de mioare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.