Iata asaltul media din perspectiva unui asaltat, psihiatrul Florin Tudose. Reporterii il intreaba de toate, despre ciorapii rupti ai vedetelor, despre cine va fi antrenorul nationalei. Dar, inexplicabil, numai din februarie pina in aprilie si putin s
Iata asaltul media din perspectiva unui asaltat, psihiatrul Florin Tudose. Reporterii il intreaba de toate, despre ciorapii rupti ai vedetelor, despre cine va fi antrenorul nationalei. Dar, inexplicabil, numai din februarie pina in aprilie si putin spre sfirsitul anului.

Reporterii de televiziune.

Unii incearca sa dea un aspect cit mai spectaculos evenimentului pe care-l relateaza sau doresc sa vorbeasca despre un anume personaj politic, de regula, peiorativ si, neavind curaj sa vorbeasca direct, incearca sa-mi puna mie in gura sau sa le dau eu argumente ca sa-si sustina teza. Altii sint intr-o totala necunoastere si incearca sa psihanalizeze sau sa psihiatrizeze absolut orice. De foarte multe ori

m-am gindit sa nu mai raspund acestor solicitari. De fapt, multi colegi de-ai mei au cedat nervos in colaborarea cu presa. Eu am ramas fiindca problema este ca s-ar gasi oricind altcineva care sa satisfaca pulsiunile media si sa spuna niste bazaconii.

Psiholog sau psihiatru?

Eu sint subtitrat drept psiholog, desi le spun clar ca sint psihiatru. E clar ca nu stiu de ce anume au nevoie. Probabil insa mai functioneaza si faptul ca un psihiatru ca sursa li se pare prea exagerat si mentalitatea de dupa Revolutie care a supergonflat abuzurile in psihiatrie de pe vremea lui Ceausescu.

Procedurile reporterilor.

Pai, tu vorbesti un sfert de ora in fata camerei. La stiri iti auzi toate cuvintele fara citare in prezentarea reporterului, iar tu esti prezent cu cele mai timpite formule verbale in momentul final al citarii. Contracarez aceste practici, punindu-i sa-mi repete ce anume am spus, trimitindu-mi materialele scrise ca sa nu aiba greseli stiintifice. Sa nu uitam insa alte situatii: sinucigasii, de exemplu. Cauta sinuciderea unde nu e si cauta ucigasi acolo unde lipsesc. Un psihiatru nu poate fi inselat de detaliile unei sinucideri, o recunoaste. Ceea ce este interesant este ca reporterul nu este multumit de diagnosticul meu si neaparat o sinucidere este catalogata si drept crima. Lasind sa functioneze ambele pirghii ale senzationalului. Sa nu uitam situatia celor intrati in inchisoare si care se slujesc de media sa-si declare situatia mentala. Cazul Hayssam. Nici un schizofren nu face afaceri de succes, trei neveste si multe conexiuni.

Alte subiecte pentru care sinteti solicitat?

Nu exista vreun subiect neabordat. Sint intrebat despre copiii abandonati, despre ciorapii rupti ai nu stiu carei vedete, despre durata cuplului care este la a treia casatorie, de ce se imbraca unii intr-o anumita culoare, de ce unii se imbraca in albastru, cine e bine sa fie antrenor la echipa nationala. As fi ipocrit sa nu spun ca nu am devenit un fel de prevestitor. Vorbeam despre Mutu ametit care a fost oprit de politisti. Am fost citat de jur imprejurul lumii pentru ca am spus ca nu as vrea sa aiba Mutu aceeasi soarta ca si Maradona. Dupa aceea, Mutu a fost descoperit ca luase droguri.

Daunatoare astfel de practici media?

Deformeaza realitatea conform propriei personalitati. O fac pentru satisfactia de a iesi in fata.

Vremea avalansei de profesionisti.

Fara sa am superstitii, mi-am dat seama ca exista perioade in care media da navala. Doua sint perioadele clare. Prima incepe prin jumatatea lui februarie si se incheie pe la sfirsitul lui aprilie. Isi aduc aminte atunci. A doua etapa se declanseaza in perioada sarbatorilor de Craciun. Cu mincaruri, cu accidente, cu motiuni de cenzura, cu orice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.