Potrivit raportului Biroului european de statistica (Eurostat), publicat la inceputul acestei saptamani, investitiile straine directe (ISD) ale Uniunii Europene au crescut in 2005 cu 20%, in vreme ce intrarile de investitii straine directe au avansat
Potrivit raportului Biroului european de statistica (Eurostat), publicat la inceputul acestei saptamani, investitiile straine directe (ISD) ale Uniunii Europene au crescut in 2005 cu 20%, in vreme ce intrarile de investitii straine directe au avansat cu 23%.
Volumul total al investitiilor facute de catre europeni in strainatate se situeaza la aproximativ 153 de miliarde de euro, pe cand sumele aduse de straini in Europa au atins pragul de 70 de miliarde de dolari. Cel mai bun partener la nivelul ISD al Uniunii Europene a ramas si de aceasta data America de Nord. In 2005 UE a investit 26 de miliarde de euro in SUA si 9 miliarde in Canada, fata de 7 respectiv 2 miliarde in 2004.
In sens invers, Statele Unite au investit 18 miliarde de euro in UE in 2005, iar Canada 7 miliarde.
Fluxul de ISD catre celelalte regiuni ale lumii a scazut in 2005 cu 2%, in vreme ce volumul investitiilor venite dinspre aceste zone catre Europa a ramas stabil.
Actorii principali ai investitiilor straine directe au ramas si in 2005 Marea Britanie, Franta si Luxembourg. Cota detinuta de Marea Britanie la acest capitol este de aproximativ 37% din totalul UE - adica 56 miliarde de euro -, valoarea fluxurilor dinspre Marea Britanie situandu-se la aproximativ 17 miliarde de euro, sau 24% din totalul UE.
La randul sau Franta detine 12% (19 miliarde euro) din iesirile de ISD ale Europei, iar Luxembourgul 10% (16 miliarde euro). Aceste cifre demosntreaza ca in 2005 UE a fost investitor net in restul lumii, cu iesiri mai mari decat intrarile cu 83 de miliarde de euro (0,8% din Produsul Intern Brut al UE). In 2004 raportul dintre iesirile si intrarile de investitii a fost de 0,7% din PIB, respectiv 72 miliarde euro. Cele mai mari investitii straine directe au mers in 2005 catre Polonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.