Cozmin Gusa sondeaza Romania profunda. In Bucuresti, ca sofer de taxi.

Tinar si nelinistit, Cozmin Gusa nu pierde nici un prilej de a aparea la televiziuni. Fie pentru a-l critica pe Basescu, fie pentru a lansa cite o idee care se vrea
Cozmin Gusa sondeaza Romania profunda. In Bucuresti, ca sofer de taxi.

Tinar si nelinistit, Cozmin Gusa nu pierde nici un prilej de a aparea la televiziuni. Fie pentru a-l critica pe Basescu, fie pentru a lansa cite o idee care se vrea bomba. Una dintre ultimele sale idei, aceea ca Romania trebuie sa stringa relatiile cu Rusia, n-a avut nici pe departe efectul asteptat de liderul PIN, chiar daca astfel Gusa a incercat sa-si demonstreze capacitatile de strateg al politicii internationale si, inevitabil, sa-i mai dea un ghiont fostului sau prieten Basescu.

In ciuda tuturor eforturilor sale de a deveni liderul locomotiva al unui partid care se vrea altfel si spre care sint invitati sa se indrepte toti nemultumitii de prestatia partidelor existente, Gusa nu reuseste in rolul de politician charismatic. Proaspatul taximetrist, care are experienta schimbarii a doua vehicule politice, PSD si PD, unde a ocupat locuri in fata si din care a coborit din mers (si cam impins de la spate), pare putin cam dezorientat pentru rolul sau de vacanta. Fostul inamic absolut al PSD-ului, cum s-a declarat atunci cind a trecut in partidul lui Basescu, Gusa semnalizeaza acum spre partidul condus de Geoana, in cautarea unei aliante cu care sa se vada in Parlament in caz de alegeri anticipate.

Inteligent, Cozmin Gusa a inteles ca nu obtine puncte din vechea sa ipostaza de agent de circulatie care da amenzi participantilor la traficul politic. Asa ca a trecut brusc in tabara baietilor din popor, preocupati de soarta omului de rind. E adevarat ca omul de rind pe care il tinteste el merge cu taxiul, astfel ca nemultumirile sale incep de la un anumit nivel de viata in sus. Ma indoiesc insa ca soferul Gusa si-a propus sa obtina voturi de la pasagerii sai. Dupa cum a si spus, el vrea sa afle ofurile cetateanului in trafic. Sint curios cum decurg conversatiile lui cu clientii. El le pune intrebari sau ei i se destainuie? Fiindca totusi situatia de viata pe care o propune el e falsa. Unui taximetrist i te plingi, daca o faci, fiindca e un om oarecare, nu pentru ca e un om politic. Taximetristului Gusa probabil ca pasagerii sint cei care ii pun intrebari.

Din motive care imi scapa, majoritatea taximetristilor pe care ii cunosc sint peremisti si mai nou admiratori ai lui Becali. Se va intinde un curent pinist printre ei, din simpatie pentru noul lor coleg de breasla? Ma indoiesc. Dar proletarizarea subita a politicianului n-are cum sa nu atraga atentia si romanilor care se deplaseaza cu RATB, care il vad pe Gusa la televizor in postura de taximetrist. Acesta e, de fapt, marele cirlig al vacantei active a liderului PIN. Intretinerea imaginii in timpul verii, fiindca pentru voturi, inventivul politician ar fi trebuit sa-si incerce sansa pe un maxi-taxi sau, mai bine, pe un autobuz.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.