Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al CNSAS, a declarat ca Securitatea a format retele intregi de informatori din copii. "Este o nemernicie si lumea trebuie sa afle", a spus Ionescu.
Acesta confirma astfel un articol din presa centrala in

Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al CNSAS, a declarat ca Securitatea a format retele intregi de informatori din copii. "Este o nemernicie si lumea trebuie sa afle", a spus Ionescu.
Acesta confirma astfel un articol din presa centrala in care este prezentat cazul in care o eleva de liceu avea dosar de informator la Securitate.
Colegiul confirma faptul ca aceasta nu este o exceptie, ci o practica frecventa a politiei politice comuniste. "Noi avem sute de astfel de dosare" a spus Cazimir Ionescu.
Erau socotiti eligibili pentru recrutare copiii incepand de la varsta de 12 ani. Selectionarea lor se facea dupa anumite criterii. Astfel, erau preferati elevii caministi pentru ca puteau aduce informatii dintr-o zona mai larga, atat din punct de vedere spatial, cat si al mediului social. De asemenea, acestia interactionau mai mult timp cu colegii lor sau cu profesorii.
De asemenea, elevii recrutati trebuiau sa aiba o situatie scolara buna, dar cu parinti mai putin instariti. Era foarte importanta evaluarea aptitudinilor si nivelului de inteligenta al posibililor informatori recrutati din bancile scolii. Totodata, ei trebuiau sa fie bine integrati in colectivul clasei si sa aiba relatii bune cu profesorii.

Colegiul ii va cauta pe ofiterii vinovati

Odata ce victimele erau alese, ofiterul de Securitate le cerea sa semneze un angajament scris ca vor lupta impotriva infractiunilor la adresa securitatii statului si regimului politic, ca in cazul informatorilor adulti: "Ma angajez sa sprijin in mod secret, organizat, activ si sincer organele de Securitate in activitatea pe care o desfasoara pentru prevenirea, descoperirea si lichidarea infractiunilor indreptate impotriva securitatii statului, pentru combaterea oricaror manifestari care afecteaza interesele oranduirii noastre socialiste". Dupa semnarea angajamentului, elevii trebuiau sa ofere informatii nu numai asupra colegilor si profesorilor, dar si despre proprii parinti.
De obicei, continutul declaratiilor se referea la relatiile cu strainii, bancurile politice, ascultarea posturilor de radio straine si la remarcile dusmanoase la adresa regimului comunist.
La sfarsitul studiilor liceale, ofiterul de legatura recomanda intreruperea sau continuarea folosirii unei anumite surse. Cum majoritatea isi intrerupeau studiile dupa liceu, se renunta la serviciile lor. "In general, erau abandonati la terminarea liceului pentru ca nu mai prezentau interes operativ", a spus Cazimir Ionescu.
Acesta a anuntat ca CNSAS s-a sesizat in aceste cazuri si ca va cauta in arhiva Colegiului numele ofiterilor de Securitate care s-au pretat la asemenea actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.