Convoiul cu romanii evacuati din Liban cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Beirut a ajuns in Siria, au declarat ieri surse diplomatice. Operatiunea de evacuare a cetatenilor romani din Liban a inceput ieri dimineata, sub coordonarea Ministerului de E
Convoiul cu romanii evacuati din Liban cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Beirut a ajuns in Siria, au declarat ieri surse diplomatice. Operatiunea de evacuare a cetatenilor romani din Liban a inceput ieri dimineata, sub coordonarea Ministerului de Externe, si a beneficiat de supraveghere cu mijloace tehnice moderne, pentru a preintampina producerea vreunui incident neplacut.
De asemenea, orarul evacuarii a fost convenit cu autoritatile militare israeliene. Persoanele care au cerut sprijinul ambasadei pentru a parasi Libanul au fost rugate sa vina cu actele de identitate si cu o suma de bani, necesara acoperirii costurilor vizei pentru Siria (50 de dolari) si, in cazul cetatenilor straini, pentru viza de acces in Romania.
Planul de repatriere a cetatenilor romani si familiilor acestora din Liban a fost stabilit, duminica, in intalnirea de la ora 12.00 a presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii institutiilor implicate in operatiunea de repatriere a romanilor, obiectivul fiind aducerea acestora in tara in deplina siguranta.
Surse diplomatice au declarat ca un numar de aproximativ 340 de romani au parasit Libanul in ultimele doua zile, in timp ce alti 340 au solicitat sprijinul Ambasadei Romaniei la Beirut pentru evacuare.
Din datele detinute de Ministerul de Externe, in Liban s-ar fi aflat, in momentul declansarii de catre Israel a campaniei militare in aceasta tara, circa 1.000 de cetateni romani impartiti in doua categorii: rezidenti si turisti. Avand in vedere numarul romanilor care au parasit deja Libanul, dupa ce vor fi repatriati, si cei 340 care au solicitat acest lucru, in aceasta tara ar mai ramane circa 300 de cetateni romani.
Presedintele Traian Basescu a avut ieri o intrevedere si cu premierul Calin Popescu Tariceanu in care au fost analizate situatia cetatenilor romani aflati in Liban si procedurile de repatriere a acestora. "Este o problema care ne preocupa, ne ingrijoreaza si pe care vrem sa o rezolvam cat mai repede", a spus Tariceanu.
Tot ieri, la Palatul Cotroceni a avut loc ieri a treia sedinta convocata de presedintele Traian Basescu la care au participat reprezentanti MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, Romavia si Tarom, institutii implicate in repatrierea cetatenilor romani din Liban.
Reprezentantii institutiilor implicate in operatiunea de repatriere a romanilor s-au intalnit, duminica, de doua ori, la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu, stabilindu-se planul de repatriere a cetatenilor romani si familiilor acestora din Liban.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.