Pentru activitatea de anul trecut, Romgaz va acorda dividende in valoare totala de 138,35 milioane de lei si va retine din profit pentru surse proprii de finantare 133,66 milioane de lei.

Compania Romgaz a anuntat ca va acorda divide
Pentru activitatea de anul trecut, Romgaz va acorda dividende in valoare totala de 138,35 milioane de lei si va retine din profit pentru surse proprii de finantare 133,66 milioane de lei.

Compania Romgaz a anuntat ca va acorda dividende in valoare totala de 138,35 milioane de lei pentru anul financiar 2005. De asemenea, Romgaz va retine din profit pentru surse proprii de finantare 133,66 milioane de lei, iar salariatii vor primi din profit suma de 4,58 milioane de lei. Numai ca din cei 138,35 milioane de lei ar trebui sa mearga catre Fondul Proprietatea nu mai putin de 20,7 milioane de lei, adica 5,7 milioane de euro. Banii se cuvin in contul participatiei de 15% detinute la producatorul roman de gaze naturale de catre Fondul Proprietatea. Din pacate, Proprietatea ar putea pierde acesti bani daca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu va accepta plata dividendelor catre acest fond sau daca un act normativ nu va reglementa situatia in acest sens. Romgaz a anuntat deja ca va plati toate dividendele in contul fostului actionar unic, adica Ministerul Economiei si Comertului.

15% in plus in 2006

Ministerul de resort detine in prezent 85% din actiunile Romgaz dupa ce a transferat Fondului Proprietatea un procent de 15% din titluri. Romgaz asigura mai mult de jumatate din productia anuala nationala, de 12,9 miliarde de metri cubi de gaze. Pentru acest an, Romgaz a estimat o crestere a veniturilor cu 34% si incasari de 3,2 miliarde de lei. In 2005, compania a inregistrat o crestere a veniturilor cu 14%, la 2,4 miliarde de lei. Veniturile obtinute de Romgaz in 2004 au fost de 2,1 miliarde de lei, iar in 2006 compania de stat urmareste cresterea profitului brut cu 15%, de la 470,3 milioane lei la 540 de milioane de lei.

Alte milioane de euro scapati

Fondul Proprietatea detine actiuni si la alte companii care au inregistrat profituri bune in 2005 si au dat dividende. Nici in aceste cazuri Proprietatea nu a vazut nimic. Iar sansele de a vedea ceva sint minime. Astfel, potrivit anuntului facut de Petrom in 2006 aceasta companie a acordat dividende de circa 210 milioane de euro. Din aceasta suma, 10% ar fi trebuit sa ajunga la Fondul Proprietatea, deoarece acesta era actionar la data de referinta anuntata de companie ca va distribui dividende. Insa Codrut Seres, ministrul Comertului si Economiei, nu a fost de acord ca Proprietatea sa primeasca banii cuveniti si dintr-un foc s-au mai pierdut 21 de milioane de euro. Bani frumosi ar fi trebuit sa intre la Fond si de la alte companii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.