Prevederea noului Cod Fiscal referitoare la taxele pentru masinile second hand ar putea fi considerata o incalcare a Tratatului UE, ceea ce, in ultima instanta, ar putea atrage sanctiuni financiare "extrem de dure", a declarat Leonard Orban, secretar
Prevederea noului Cod Fiscal referitoare la taxele pentru masinile second hand ar putea fi considerata o incalcare a Tratatului UE, ceea ce, in ultima instanta, ar putea atrage sanctiuni financiare "extrem de dure", a declarat Leonard Orban, secretarul de stat in MIE. "Este foarte important ca, de la momentul aderarii, Romania sa indeplineasca toate angajamentele pe care si le-a asumat prin Tratatul de aderare si sa evite sub orice forma incalcarea prevederilor Tratatului Uniunii Europene", a precizat Orban, citat de Mediafax.
"Un exemplu in acest sens este Codul Fiscal, in ceea ce priveste taxele pentru masinile second hand. In cazul Poloniei si Ungariei, Comisia Europeana a deschis aceasta procedura de incalcare a Tratatului pentru prevederi relativ similare ca la noi. Nu stiu sigur daca acest lucru se va produce si in cazul Romaniei", a precizat secretarul de stat.
Itr-o prima etapa Romania trebuie sa-si amendeze legislatia in vigoare, urmatorul pas fiind cel al sanctiunilor financiare. "Am atras atentia ca este extrem de importanta aplicarea foarte stricta a prevederilor UE", a afirmat Orban. Potrivit noului Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie, de la acea data va fi introdusa o taxa de inmatriculare pentru autoturisme si autovehicule, inclusiv comerciale, cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv.
Parlamentul a stabilit un nivel al taxelor mai mare decat sumele propuse de Guvern in proiectul de modificare a Codului Fiscal.
Masinile care respecta normele de poluare Euro 3 cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cmc si cu o vechime mai mica de sase luni, taxa a fost stabilita la 612 euro, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, mai vechi de sase ani, la 5.070 euro.
Pentru o masina Euro 2 cu capacitatea cilindrica de 1.600 cmc taxa va fi de 2.704 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cmc vor fi platiti 6.240 de euro.
Posesorii de autovehicule din clasa Euro 1 cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 de cmc vor achit 3.744 euro, in timp ce pentru autoturismele cu o capacitate de peste 3.000 cmc taxa a fost fixata la 7.020 de euro.
In cazul masinilor noneuro, taxa de inmatriculare este de 4.000 euro pentru motorizari de pana in 1.600 cmc si de 7.500 euro pentru masinile cu o capacitate de peste 3.000 cmc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.