care are prilejul sa demonstreze ca merita sa stea in capul mesei celor bogati si puternici, comenteaza analistii.
Initial, pe agenda summitului, de trei zile, figurau dosare presante - securitatea energetica, dezvoltarea economica si protectia
care are prilejul sa demonstreze ca merita sa stea in capul mesei celor bogati si puternici, comenteaza analistii.
Initial, pe agenda summitului, de trei zile, figurau dosare presante - securitatea energetica, dezvoltarea economica si protectia mediului. Se asteapta insa ca evolutiile din Orientul Mijlociu sa dea peste cap ordinea prioritatilor. Din G8 fac parte Statele Unite, Rusia, Germania, Marea Britanie, Franta, Canada, Japonia si Italia.

Dosarul energetic, expediat
Desi securitatea energetica figureaza printre subiectele-cheie, exista temeri ca aceasta tema va fi expediata intr-o jumatate de ora. Problema livrarii gazelor rusesti, in primul rand catre statele UE, precum si cea a unui posibil acord intre Gazprom si unele societati americane asupra participarii la exploatarea zacamantului de gaz de la Chtokman, subiecte-vedeta pe agenda summitului, in urma cu mai putin de sase luni, au fost, practic, abandonate. Fapt ce demonstreaza ca participantii la summit nu sunt dispusi la concesii, avand fiecare propria agenda. Dupa diferendul Moscova-Kiev, de iarna trecuta, Uniunea Europeana, dependenta in proportie de 25% de Rusia, a realizat necesitatea securizarii aprovizionarii sale cu energie. Dar incercarea de a convinge Moscova sa respecte carta energetica, semnata in 1994, e sortita esecului.

Bush invoca cu "fermitate" democratia


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.