Tassos Papadopoulos, liderul grecilor ciprioti, si Mehmet Ali Talat, liderul turcilor ciprioti, au cazut de acord in privinta demararii unui proces de negocieri, aprobat de Natiunile Unite, care vine ca urmare a implicarii directe a lui Ibrahim Gamba
Tassos Papadopoulos, liderul grecilor ciprioti, si Mehmet Ali Talat, liderul turcilor ciprioti, au cazut de acord in privinta demararii unui proces de negocieri, aprobat de Natiunile Unite, care vine ca urmare a implicarii directe a lui Ibrahim Gambari, vicesecretarul ONU. Intelegerea vine dupa ce in 2004 grecii ciprioti au refuzat un plan de unificare a provinciei, propus de Kofi Annan, secretarul general al ONU. Cele doua parti au facut progrese si in ceea ce priveste posibilitatea retragerii trupelor turcesti din insula, intreaga afacere incluzind si concesii teritoriale. Abdullah Gul, ministrul turc de Externe, a afirmat ca sustine negocierile dintre cele doua parti, insa a exclus posibilitatea retragerii trupelor si renuntarea la orasul cipriot Varosha, cunoscut in turca drept Maras. Problema cipriota reprezinta unul dintre obstacolele integrarii Turciei in UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.