Practicile anticoncurentiale au aparut si pe piata serviciilor medicale private din tara noastra?! Compania MedLife a depus, ieri, la Consiliul Concurentei o plangere impotriva ''practicilor anticoncurentiale'' ale SC ''Centrul Medical Unirea'' SRL (

Practicile anticoncurentiale au aparut si pe piata serviciilor medicale private din tara noastra?! Compania MedLife a depus, ieri, la Consiliul Concurentei o plangere impotriva ''practicilor anticoncurentiale'' ale SC ''Centrul Medical Unirea'' SRL (CMU). Mai exact, MedLife reclama faptul ca CMU utilizeaza termenul de ''spital'' si ''afirma in materialele publicitare, de informare si in ofertele sale comerciale ca ofera servicii spitalicesti fara a fi inregistrata cu activitati de asistenta spitaliceasca sau sanatoriala in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale, detinut de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB)''.

MedLife: CMU practica publicitate ''inselatoare''

''Consideram ca folosind termenul de spital in mod nejustificat se face o publicitate inselatoare prin care clientii sunt indusi in eroare privind serviciile de care vor beneficia, se creeaza concurenta neloiala pe piata ce afecteaza toti furnizorii de servicii medicale private si, in plus, se creeaza o imagine falsa care denatureaza sensul institutiei <> asa cum este prevazut de legislatia romaneasca in vigoare'', a declarat Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare al MedLife.
Acesta a adaugat faptul ca, potrivit legislatiei romane in vigoare, indiferent de forma de proprietate, spitalul trebuie sa solicite, sa obtina si sa detina autorizatie sanitara de functionare din partea Ministerului Sanatatii: ''In ordinul Ministerului Sanatatii nr. 713 din 8 iunie 2004 privind aprobarea normelor de autorizare sanitara a unitatilor sanitare cu paturi, spitalul este definit ca unitatea sanitara cu paturi, de utilitate publica, care desfasoara activitate de asistenta spitaliceasca si sanatoriala''.
Normele in vigoare privind organizarea si structura functionala a spitalului prevad toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital.
Ciobanu a venit si cu cateva exemple despre ce trebuie sa detina in mod obligatoriu un spital: serviciu de anestezie si terapie intensiva aferent blocului operator, cabinete de consultatie sau camere de tratamente curente, cu dimensiuni intre 16 mp si 24 mp, incaperi pentru asistenta medicala si sali pentru tratamente fiecare cu suprafata de 16-18 mp, saloane pentru pacienti cu dimensiuni minime de 7 mp/pat in saloane curente si 8 mp/pat in rezerva si dotarile sanitare aferente, camera de garda cu grup sanitar si dus.
In data de 7 decembrie 2005, MedLife a solicitat, la DSPMB, ''informatii privind CMU''. La data de 20 aprilie 2006, DSPMB a trimis catre MedLife urmatorul raspuns referitor la CMU: ''aceasta societate comerciala, infiintata conform Legii 31/1990, nu este inregistrata cu activitati prevazute de COD CAEN 8511 - Activitati de asistenta spitaliceasca sau sanatoriala in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale detinut de DSPMB''.

CMU: O posibila confuzie

In replica, reprezentantii CMU spun ca sunt ''flatati de atentia deosebita pe care ne-o acorda concurenta, pentru al carei profesionalism avem o deosebita consideratie''.
Totodata, acestia explica faptul ca ''in cadrul CMU exista o clinica chirurgicala, care functioneaza 100% in regim privat si de care suntem foarte mandri. In vorbirea curenta, pentru clinicile chirurgicale se foloseste uneori termenul generic de spital, de unde posibila confuzie.
Pe de alta parte, avem colaborari cu spitale de stat, in cadrul carora oferim conditii speciale pacientilor nostri, deci servicii complete de spital''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.