Astronautii de pe naveta americana Discovery si cei de pe Statia Spatiala Internationala au inceput, vineri, transferul de echipamente si provizii de pe vehiculul spatial pe ISS, unde au ajuns joi seara, transmite AFP. Astronautii americani Piers Sel
Astronautii de pe naveta americana Discovery si cei de pe Statia Spatiala Internationala au inceput, vineri, transferul de echipamente si provizii de pe vehiculul spatial pe ISS, unde au ajuns joi seara, transmite AFP. Astronautii americani Piers Sellers si Mike Fossum se pregatesc in acelasi timp pentru prima iesire in spatiu, dintre cele doua sau trei prevazute in timpul celor opt zile pe care le vor petrece pe ISS. O a treia iesire in spatiu ar insemna prelungirea cu o zi a sederii navetei pe ISS.
Ieri, in jurul orei 07.08 GMT, astronautii au inceput operatia de transfer a modulului presurizat Leonardo, fabricat de compania aerospatiala italiana, care contine peste doua tone de provizii si echipamente esentiale pentru sederea de 6 luni a celor trei ocupanti ai ISS-ului, rusul Pavel Vinogradov, americanul Jeffrey Williams si noul sosit, germanul Thomas Reiter. Acesta este primul astronaut al Agentiei Spatiale Europene implicat intr-o misiune de lunga durata pe ISS.
Astronauta Stephanie Wilson va manipula bratul robotizat al ISS pentru a transporta modulul Leonardo din buncarul navetei in modulul Unity de pe ISS, unde continutul acestuia va fi descarcat.
Responsabilii misiunii s-au felicitat reciproc pentru reusita acestui zbor, fiind de parere ca naveta este "in stare foarte buna" in urma analizarii fotografiilor realizate si a datelor preliminarii, a declarat John Shannon, directorul adjunct al programului navetelor.
Naveta Discovery a fost lansata de ziua nationala a SUA, dupa doua amanari din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.
Acesta este al doilea zbor dupa tragicul accident al navetei Columbia, care s-a produs la 1 februarie 2003, cand naveta s-a dezintegrat la revenirea in atmosfera terestra, din cauza unei fisuri.
Zborul navetei Discovery este crucial pentru Statia Spatiala Internationala (ISS), doar pe jumatate construita, si pentru programul de explorare spatiala al Statelor Unite, care doresc sa realizeze un zbor uman pe Luna pana in 2018 si un altul pe Marte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.